„Dacă am ști cum să le spunem studenților noștri că „ zece oameni care citesc aceeași carte citesc, în fapt, zece cărți diferite” poate că i-am convinge mai ușor că acolo se găsesc răspunsuri pentru fiecare dintre noi”. Acesta a fost motto-ul ce i-a ghidat pe studenții și profesorii Universității din Petroșani la simpozionul ce a avut loc la finele săptămânii trecute.

S-a vorbit despre provocări noi, în lumea nouă și despre cum studenții trebuie să le facă față. Simpozionul „Îmbunătățirea Competențelor Profesionale ale Studenților pentru a face față Provocărilor Actuale” a adunat tinerii de la noi din campus, care au fost supuși la propriu unor provocări de excepție, multe bazate pe .cele legate de mediu
„Având în vedere că noi avem și specializarea Ingineria Mediului, plus master în domeniul Ingineriei Mediului, iar mediul, ca și activitate, după închiderea unor zone miniere, este o preocupare permanentă, sigur că am căutat mereu, prin proiecte, să trezim interesul studenților noștri, nu numai prin experimentele din laborator, ci și prin realizarea unor studii practice și a
unor cultivări d eterenuri, ca studentul să vadă cum evoluează anumite culturi de plante pe diferite tipuri de soluri, lucru care le îmbogățește cunoștințele de la cursuri”, a spus profesorul universitar dr ing Sorin Radu, rectorul Universității din Petroșani, care a și deschis acest simpozion.
Proiectul celor de la Petroșani a fost primul între cele 3 din țară, care au primit finanțare și este o reușită.
„Ne-am bucurat că studenții noștri au putut benefciia, pe lângă ceea ce aveam noi în
laboratoare, de o sponsorizare care le-a adus aparatură de determinare a factorilor de mediu. Am adus truse fixe și mobile, penteru apă, aer, sol și am reușit și am implementat un laborator pe ecologie și protecție a mediului și am reali­zat o platformă de 233 mp în campusul universitar, pentru ca ei să aibă posibilitatea să facă analize nu doar în laborator, ci în câmp deschis. Pentru că este foarte important să ai tangențe cu mediul”, a spus conf.univ.dr.ing. Daniela Ionela Ciolea, director de proiect.
Lumea academică de la Petroșani s-a declarat mulțumită de rezultatele muncii pasionale, dusă la un nivel superior. „Am văzut că studenții, care au participat la aceste experimente de cultivare și recultivare de soluri, au fost în număr mare. Am văzut că sunt preocupați d elatura practică a meseriei de inginer în domeniul mediului și proiectele ce le finalizăm acum arată tocmai acest fapt”, a mai spus rectorul Universității din Petroșani.
A fost animersată, tot în cadrul acestui simpozion, generația de acum două decenii. „M-am bucurat că am participat și la o întâlnire de 20 de ani a absolvenților profilului Ingineria Mediului, care toți lucrează în acest domeniu.
Iată că se dovedește că această specializare are trecut, prezent, dar clar are și viitor”, mai spune profesorul universitar Sorin Radu.
Provocările de mediu sunt probleme mondiale și sunt preocupările acestor specialiști care, la finele săptămânii
trecute, au vorbit despre ceea ce au descoperit ei în zona noatră, aici unde industria minieră este în restrângere.
Diana Mitrache