Student la Universitatea din Petrosani, cãlãtorii în tãrile europene, dar si vacante la mare. Viata de student poate fi activã. Cei care se gândesc sã urmeze cursurile Universitãtii din Petrosani au o serie de facilitãti. Acestia pot afla cum se deruleazã cursurile la universitãtile europene, institutia de învãtãmânt superior din Valea Jiului fiind parte a programelor ERASMUS. Tot studentii de aici pot beneficia de burse, dar si de tabere la malul mãrii.

“Legat de admiterea care se va derula în perioada 17-28 iulie oferim 600 de locuri bugetate la studiile de licentã în circa 23 de domenii de specialitate, locurile aduc cu ele si o serie de beneficii, respectiv un numãr mare de burse, avem peste 1000 de burse anual pe care le acordãm, avem peste 60 de mobilitãti ERASMUS pe o perioadã de 3 luni în tãrile Uniunii Europene, avem o serie de parteneriate încheiate cu agentii economici unde studentii îsi pot efectua stagiile de practicã si alte beneficii, tabere studentesti. Anul acesta au fost 40 de tabere studentesti pe litoralul Mãrii Negre, avem burse sportive si încercãm ca în perioada urmãtoare sã avem lângã noi, pe lângã studentii români si basarabeni si studenti de pe alte meleaguri ale lumii”, a declarat prof.univ.habil.dr.ing. Eduard Edelhauser, prorectorul Universitãtii Petrosani.

Programele universitare sunt diversificate, însã existã posibilitatea ca de anul viitor sã fie organizate cursuri la studiile de licentã si în limba englezã.

“Existã trei tipuri de admitere. Existã admiterea pe bazã de dosar pentru studentii români, avem alocate încã circa 100 de locuri pentru studentii români de pretutindeni, în spetã basarabeni, a cãror admitere se face pe locuri diferite si cu totul alt procedeu, iar în afara acestor locuri, sperãm ca din toamnã sã avem locuri la masterat în limba englezã care se adreseazã atât studentilor români cât si studentilor strãini, pentru care fiind nevoie de o echivalare a diplomelor de studii sau un an pregãtitor, iar de anul viitor sperãm sã avem si studii de licentã în limba englezã. Pentru acesti studenti care nu sunt nici basarabeni si nici români, studiile sunt doar cu taxã, iar acestea sunt comparabile cu alte centre universitare din România, undeva la 3000 de euro pe an”,  a mai subliniat sursa citatã. Anul acesta vor exista doar douã centre de înscriere, cel de la Petrosani si cel de la Deva. Având în vedere cã deocamdatã Defileul Jiului este deschis nu se impune organizarea unui centru de înscrieri si la Târgu Jiu.

“Pânã acum am avut centrul de înscriere de la Petrosani, care are program de luni pânã duminicã. Avem centru de înscriere la Deva, la Liceul Grigore Moisil, locul unde derulãm si cursuri la învãtãmântul la distantã. Anul trecut s-au fãcut înscrieri si la Târgu Jiu, dar anul acesta nu vom mai face acest lucru pentru cã Defileul este deschis”,  a mai subliniat prorectorul Universitãtii Petrosani.  Dupã ce absolventii de liceu îsi vor afla notele la examenul de bacalaureat, cei care au reusit sã si promoveze acest examen sunt asteptati sã se înscrie pentru a urma cursurile de licentã ale Universitãtii din Petrosani.

Monika BACIU