Strategie pe minerit, in doua pagini /  Privatizarea sectorului minier, strategia „optima” pentru continuarea activitatii

Strategia Ministerului Economiei pentru minerit inseamna implicare cât mai putina sau spre zero. Cel putin asta reiese dintr-un raspuns al lui Lucian Bode, ministrul Economiei, Comertului si a Mediului de Afaceri  catre deputatul democrat-liberal Viorel Arion.

Deputatul hunedorean a dorit sa afle de la reprezentantii Ministerului Economiei care este strategia pentru minerit. Si a aflat. Cei de la Bucuresti i-au oferit un raspuns detaliat, dar nu unul care sa fie si pe masura asteparilor unora. Astfel, cei de la Ministerul Economiei vad in felul urmator strategia Guvernului referitoare la minerit.

“Strategia ministerului privind industria miniera este abordarea acestei activitati pe principii de piata libera si reducerea implicarii directe a Guvernului prin atragerea de investitii din sectorul privat”, se arata in raspunsul oferit deputatului de catre ministrul Lucian Bode.

Adica, pe româneste inseamna ca Guvernul nu vrea sa se mai implice in minerit si incearca sa atraga investitori privati, adica sa privatizeze si sectorul minier.

Tot reprezentantii ministerului de resort considera ca sectorul minier este unul important pentru tara “in concordanta cu importanta sectorului energetic si contributia acestuia la cresterea economica, sectorul de carbune este in continuare un factor important pentru Siguranta Sistemului Energetic National”.

P e dupa sura…

Ca sa se eschiveze de la un raspuns concret, cei de la minister mai vad o solutie vizavi de sistemul de minerit din Valea Jiului. Solutia este una pe care o stie toata lumea, si anume includerea minelor viabile de la Compania Nationala a Huilei in Complexul Energetic Hunedoara. “Astfel, pentru o functionare eficienta a sectorului energetic si minier, exploatarile miniere de huila se vor integra si vor functiona in cadrul Complexului Energetic Hunedoara.

Noua companie energetica se infiinteaza prin fuzionarea SC Electrocentrale Paroseni si SC Electrocentrale Mintia Deva si va prelua exploatarile miniere din cadrul Companiei Nationale a Huilei SA Petrosani, in vederea continuitatii activitatii de exploatare a potentialului energetic al Huilei din Valea Jiului”, spune Lucian Bode.

Dupa raspunsul evaziv oferit se poate intelege ca toate cele sapte unitati miniere vor fuziona cu cele doua termocentrale. Dar nu, dupa cum stie toata lumea este vorba despre minele Livezeni, Lupeni, Vulcan si Lonea. Doar acestea vor face parte din Complexul Energetic Hunedoara in momentul in care acesta va fi infiintat. Data nasterii nu o cunoaste nimeni cu certitudine pentru ca s-a amânat acest termen de mai multe ori. Mai exact, saptamâna trecuta ar fi trebuit sa se intruneasca Consiliile de Administratie ale celor doua termocentrale pentru a fuziona, insa chiar si acest lucru a fost amânat.

Despre investitii, nu permite Comisia Europeana

Despre investitii in sectorul minier nici nu poate fi vorba. De ce? Pentru ca cei de la Bruxelles, adica Comisia Europeana ne dicteaza ce trebuie sa facem cu resursele noastre. In schimb, daca se doresc investitii acestea trebuie realizate din surse proprii, lucru care in momentul de fata la Compania Nationala a Huilei sunt imposibile.

“Sursele de finantare a investitiilor sunt alocatii bugetare sau surse proprii, asigurate in conformitate cu legislatia in domeniu. Legislatia europeana nu permite acordarea de alocatii bugetare pentru investitii in sectorul de carbune. Facem precizarea ca in prezent Decizia CE nr 787/2010 creeaza cadru legal pentru acordarea ajutorului de stat numai pentru facilitarea inchiderii minelor de carbune competitiv”, precizeaza Lucian Bode, ministrul Economiei.

Asta inseamna ca nu se pune problema de investitii din fonduri bugetare. Tot ce se poate face este lichidarea activitatii prin alocarea de fonduri pentru inchiderea minelor. Cele trei unitati miniere care isi vor inceta activitatea pâna in anul 2018 sunt Petrila, Paroseni si Uricani.

Si ca sa revenim de unde am plecat, la privatizare, ministrul Economiei mai gaseste o solutie pentru investitiile din sectorul minier. Bineinteles acestea trebuie sa provina din surse externe.

„O alta sursa de finantare a investitiilor in sectorul minier al carbunelui este atragerea de capital privat sau fonduri de investitii. In acest sens, Ministerul Economiei, Comertului si a Mediului de Afaceri  are promovate public proiecte de investitii pentru societatile comerciale aflate in coordonare”, se arata in finalul raspunsului catre deputatul Viorel Arion.

Cam asta este pe scurt strategia ministerului Economiei vizavi de problemele din minerit. Conform unor documente publicate de ministerul de resort, statul român nu a mai subventionat investitiile in minerit inca din 2007. Asa ca totul la CNH functioneaza din inertie, cel putin in prezent. Ramâne de vazut ce va fi pe viitor, mai ales in contextul in care alternativa la minerit este dezvoltarea turismului. Dupa cum se cunoaste, statul vinde resursele tarii pe bani de nimic. Probabil aia se intentioneaza si cu huila din Valea Jiului, care si asa nu este evaluata de cele doua termocentrale la un pret corespunzator.

Raul IRINOVICI