V in bani europeni, s-au deschis axe de finanțare, iar de la oamenii de afaceri, la administrație, toată lumea are o strategie. La fel și la Lupeni și, pentru a veni în actualitate, a fost contractată o firmă de profil. Strategia vizează perioada din următorii câțiva ani, timp în care toate proiectele gândite acum vor fi aplicate.
Strategia de dezvoltare a municipiului Lupeni cuprinde turismul, învățământul, afacerile și tot ce se poate dezvolta și aduce la un standard nou în acest oraș. Așa că acum odată ce s-au deschis noi axe de finanțare, administrația a tocmit o firmă care să aducă totul la zi.
„Vorbim despre ADR Vest, despre Tranziția Justă sau ITI Valea Jiului și trebuie ca totul să fie actualizat. Strategiile locale trebuie actualizate, așa încât să cuprindă toată paleta de fonduri europene pe care le putem atrage. Și noi am reușit să avem finanțarea prin POCA 3 (n.r. Programul Operațional Capacitate Administrativă), iar acum avem o firmă care s-a implicat în teren, a identificat și axele de finanțare, iar pe viitor ne rămâne să atragem banii”, a declarat Lucian Resmeriță, primarul municipiului Lupeni.
Așa că specialiștii au ajuns la Lupeni, au mers în teren, au discutat și cu emdiul de afaceri și a îmbunătățit strategia. „Am încercat să surprindem prioritățile de dezvoltare ale localității prin alinierea acestora cu noul cadrul de programe ale UE. Va fi un instrument deosebit de util pentru ceea ce înseamnă accesarea fondurilor europene, în perioada următoare de programare. Și, pentru comunitate, acesta este un instrument care oferă o viziune de dezvoltare pentru viitor, adică 5-7 ani”, a adăugat și Florin Tache, administratorul companiei care a
elaborat strategia.
S-a discutat despre tursim, digitalizare, mobilitate urbană, anvelopări și eficientizare energetică, toate fiind priorități și în strategia Uniunii Europene. „Ca noutăți, am cuprins toate actele de finanțare. Au fost trecute și obiectivele în strategie și noi cum putem depune cu ușurință proiectele. Dacă nu am fi avut această strategie, primul impas era că eram neeligilibili, fiindcă nu avem o strategie. Am contactat niște profesioniști și sperăm că vom accesa cât mai multe proiecte”, a mai spus primarul Lucian Resmeriță.
La dezbatere au venit și oameni din mediul de afaceri și consilierii locale și profesori, ori dezvoltatori, toți fiind interesați de strategia de viitor a acestui oraș ce vrea să se dezvolte prin turism, dacă și ultima mină se va închide.
Diana Mitrache