11Miercuri, primarul orasului Petrila, Ilie Pãducel era negru de supãrare. O adresã de la Consiliul Judetean Alba îl anunta cã amenajarea parcului eolian, proiect initiat de Petrila la granita cu Alba, în zona Dobraia-Cugir, nu este agreatã. Si asta pentru cã respectiva zonã este protejatã fãcând parte din siturile europene Natura 2000.
Miercuri, primarului Petrilei i s-a comunicat cã proiectul parcului eolian nu este agreat pentru cã terenurile aferente fac parte din situl Natura 2000. Vestea a venit dupã patru ani de demersuri, monitorizãri, întâlniri si negocieri, audiente, cereri si muncã…
Natura 2000 este instrumentul principal pentru conservarea patrimoniul natural pe teritoriul Uniunii Europene. 273 de situri de importantã comunitarã – situri Natura 2000 – au fost create în 2007 în urma aderãrii la Uniunea Europeanã, în conformitate cu douã directive europene, care au fost transpuse în legislatia româneascã prin Ordonanta de Urgentã nr. 57 din 20 iunie 2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei sãlbatice.11_1
“Nu putem sã ne facem treaba, cã ne bagã altii bete în roate. Acum ni se spune cã aria este protejatã si cã terenul face parte din Natura 2000, desi proiectul si discutiile sunt de aproape patru ani. Voi merge la Alba sã vedem ce putem face.
În momentul ãsta am primit o adresã prin care directorul Mihai Popescu, din cadrul Consiliului Judetean Alba, ne comunicã asta” – a declarat foarte supãrat Ilie Pãducel, primarul Petrilei. De precizat cã dupã ce s-a încheiat monitorizarea zonei si s-a confirmat cã sunt conditii pentru construirea parcului eolian, constructorii firmei germane  – Ramina Eol – s-a apucat de amenajat terenul în paralel cu demersurile pentru obtinerea avizelor. Amenajarea cuprinde zona dinspre  Sureanu si Dobraia, zonã aflatã la granita cu orasul Cugir – judetul Alba, oras în care firma germanã doreste sã se extindã pentru ca investitia sã fie rentabilã, parcul eolian urmând sã functioneze pe teritoriul celor douã judete.
Valoarea investitiei se ridicã la 150 de milioane de lei, acesta fiind cel mai mare parc eolian din tarã. Dupã ce va fi finalizatã investitia, acesta va produce în sistemul energetic national 70 MW/orã. În Dobraia-Petrila ar urma sã fie montati 40 de stâlpi – mori de vânt. “Este greu când vrei si poti sã construiesti lucruri folositoare si altii nu te lasã” – a spus supãrat primarul Petrilei.
Ileana Firtulescu