Statul închide, privatii deschid mine în Vale

O firmã specializatã în exploatarea zãcãmintelor minerale utile din Bucuresti vrea sã deschidã o carierã privatã pentru exploatarea huilei în vestul Vãii Jiului. Sunt specialisti, sustin autoritãtile locale, care au constatat cã acestia exploateazã cãrbuni si în cariere din Gorj, iar piata de desfacere este ca si asiguratã.
Au cerut concesiuni în zona Câmpu lui Neag si, dacã statul a închis toate exploatãrile din zona Uricani, privatii gãsesc acum oportunitãti de a recupera minereul rãmas.  „Avem un investitor interesat de  o exploatare în carierã a cãrbunelui. Este o societate din Bucuresti, a cãrei reprezentant a venit de mai multe ori la Uricani si în zona Câmpu lui Neag si urmeazã sã gãseascã locul în care sã deschidã carierã de huilã. Dupã informatiile pe care le detin, societatea mai are cariere si la Gorj si din discutiile avute cu administratorul, care este o persoanã serioasã, vom astepta investitia”, a spus Corneliu Braia, viceprimarul orasului Uricani.
În zona Câmpu lui Neag au fost frecvente incidentele în care disponibilizatii de la minã, care stiau unde se aflã zãcãmânt, au intrat pe galeriile de minã. În 2015 au existat astfel de incidente, iar oamenii au fost surprinsi în galerii neconforme si improprii, riscându-si viata. Dacã s-ar deschide legal o astfel de carierã, ar fi si oameni calificati si s-ar crea si locuri de muncã, edilii fiind de pãrere cã este o oportunitate, în conditiile în care ultima minã, cea de la Uricani,se închide în câteva sãptãmâni. „Pe de o parte, se vor crea câteva locuri de muncã. Nu vor fi multe, dar pentru a manipula utilajele, pentru a exploata zona, sau chiar pentru pazã se vor crea maxim 30 de locuri. În plus, societatea va deschide punct lucru în Uricani si taxele si impozitele se vor plãti spre noi”, a mai adãugat viceprimarul din Uricani.
La Câmpu lui Neag a mai existat o carierã deschisã în anii comunismului, când un sat întreg a fost ras de pe suprafata pãmântului si oamenii urmau sã fie mutati în cãminele ce niciodatã nu au fost locuite. Acum, locul este doar un lac de agrement ce va fi pus în valoare ca atare de administratia localã.
Diana Mitrache

3 comentarii la „Statul închide, privatii deschid mine în Vale

 • 1 noiembrie 2018 la 09:48
  Permalink

  o veste f buna,in sfarsit vin si investitorii,urmeaza mina paroseni sa fie redeschisa

 • 1 noiembrie 2018 la 10:46
  Permalink

  Sa se faca investitii masive in si pentru inchiderea C.E.H. – ului !!!

 • 2 noiembrie 2018 la 23:03
  Permalink

  acum trec si la distrugerea vaii jiului

Comentariile sunt închise.