Statul e obligat sã asigure protectie socialã disponibilizatilor

Persoanele care urmeazã a fi disponibilizate la Complexul Energetic Hunedoara ar trebui sã beneficieze de mãsuri de protectie socialã. Sindicalistii sustin cã statul român trebuie sã le asigure celor care îsi pierd locurile de muncã aceste mãsuri. Adunarea Generalã a Actionarilor de la Complexul Energetic Hunedoara a aprobat planul de disponibilizare, însã fãrã plata unor salarii compensatorii.

“A fost aprobat planul, iar acesta îsi urmeazã cursul. Vom încerca sã negociem plata unor salarii compensatorii. E obligatia statului român sã asigure protectia socialã, iar pentru minele neperformante trebuie sã asigure resurse pentru închidere si conservare. Legea Minelor duce la modificarea aplicabilitãtii regulamentului 787”, a declarat Petre Nica, presedintele Sindicatului Muntele.

Potrivit planului de disponibilizare, 841 de persoane ar urma sã îsi piardã locurile de muncã începând cu data de 1 octombrie 2016. Aici sunt inclusi atât cei care pleacã prin concediere colectivã, cât si cei care vor iesi la pensie. Cei mai multi angajati care îsi vor pierde locul de muncã sunt energeticienii de la termocentralele Mintia si Paroseni.

Monika BACIU

9 comentarii la „Statul e obligat sã asigure protectie socialã disponibilizatilor

 • 6 iulie 2016 la 20:10
  Permalink

  Domnule bebe nica , nu sti sa faci diferenta intre concedieri colective si pensionari,ce plati compensatorii mai vrei pentru cei care indeplinesc conditiile de pensionare,nu cumva iti pregatesti si tu plecarea si nu ai vrea totusi sa pleci cu manuta goala, cred ca ajunge cat ai furat!

 • 6 iulie 2016 la 20:39
  Permalink

  Boierule,de la muntele, daca as fi in locul firmei de insolventa ti-as da picioare in cur si te-as scoate fortat in pensie ca oricum nu ai nici o sustinere, iti ajung 4 ani cat ai” muncit „in plus!

 • 6 iulie 2016 la 21:06
  Permalink

  Nu conteaza atat de mult, platile compensatorii, mai ales pentru cei care indeplinesc conditiile de pensionare, condeaza pentru cei care vor fi nevoiti sa plece din sistem fara voia lor-nu la cerere, pentru ca sunt si uni care speculeaza momentul, insa cel mai important este ,pentru zona, ca activitatea sa continue cat mai mult si sa asigure un minim de locuri de munca. Din pacate sunt foarte multi care isi vad doar interesul personal. Ar trebui lasat loc pentru cei tineri ca sa poata si ei muncii si a ajunge la pensie, din pacate putin vad asa lucrurile- uni se cred de neinlocuit.
  Atat sindicatele cat si cei care conduc destinele acestui colos, chiar daca au experienta si sunt buni profesionist, au mai mult in vedere interesul personal, adica veniturile care depasesc cu mult pensia. Pentru ase mai salva ceva ar trebui cat mai curand sa se ia masuri de reorganizare fara a se tine cont de nepotisme.

 • 6 iulie 2016 la 21:23
  Permalink

  Liderule de la muntele, mi-as permite sa-ti dau un sfat, dute la pensie si ca sa nu te plictisesti mai scoate din cand in cand animalutul de companie( darius) sa faca pisu. dar sa aai grija saa nu te vada primarul ca sa iei amenda!

 • 7 iulie 2016 la 08:07
  Permalink

  Sa beneficieze doar energeticienii de plati compensatorii deoarece ei isi pierd cu adevarat locul de munca,nu si pensionabilii care oricum au supt destul de la ceh , stand in foi de boala si nu i-a interesat nimic pentru bunul mers al ceh,majoritatea care au muncit cu adevarat au cam plecat si au ramas lichelele

 • 7 iulie 2016 la 08:41
  Permalink

  „Bebe”, n-ai inteles nimic…. esti tufa…. Ultimul paragraf este scris de ziarista intelectuala…Monika Baciu!!!!

 • 7 iulie 2016 la 09:57
  Permalink

  Toti pensionabili vor pleca cu coada intre picioare ,iar voi care mai ramaneti veti face foamea pentru ca va freaka grijea de ce fac altii.Faliment usor

 • 7 iulie 2016 la 13:51
  Permalink

  Statul nu e obligat sa faca nimic. Dar care va fi scenariu viitor? In primul an voi lua 1800 pe luna si imi voi cauta un loc de munca, in vale unde nu sunt locuri . daca incerc sa merg in alt oras trebuie sa platesc chirie , de unde? Din cei 1800 lei primiti trebuie sa traiesc eu sotia si 2 copii? Deci trebuie sa raman in vale mai ales ca urmatorul an voi primi doar 1200 lei venit de completare, deci nu am loc de munca si mai trebuie sa ma imprumut sa pot trai mai departe. Dupa 24 de luni minerii vor putea sa treaca in pensie si au in continuare din ce sa traiasca , dar familia mea ajunge sa fie asistata social . cine imi va plati ajutoarele? Statul! Dar daca statul imi ofera azi ceva plati compensatorii , am sansa sa plec din vale sa platesc chiriile pana imi gasesc de munca . oricum va fi greu si imi trebuie mult curaj sa ma trec pe lista de disponibilizati chiar si cu salarii compensatorii.

 • 7 iulie 2016 la 18:23
  Permalink

  DATI EXEMPLE DE PENSIONABILI DE LA FIECARE MINA SA VEDEM CINE SUNT SI AI CUI SUNT CA DOAR CUNOASTEM TOTI CINE NU VREA SA PLECE DIN SISTEM……..

Comentariile sunt închise.