Peste 25 de milioane de lei sunt investiți în stația de la Zănoaga, una aflată deasupra municipiului Petroșani și care poate asigura alimentarea cu apă până la Vulcan, pe vest și până în Petroșani Nord.

Lucrările sunt în plină desfășurare, iar tehnologia de aici va fi una dintre cele mai moderne din țară. Am vrut și noi să vedem acum care este stadiul lucărilor ce vor fi gata în vara viitoare.
Aflată undeva la intrarea dinspre Defileul Jiului, stația de tratare a apei de la Zănoaga a intrat deja în reparații capitale, ea fiind una dintre cele mai vechi, dar și cea mai importantă pentru Petroșani. Aici sunt reabilitați 6 km de aducțiune, lucru care este o provocare atât pentru constructorul, cât și pentru Apa Serv, deoarece, condiția este ca ea să rămână în funcțiune. Și chiar și acum funcționează și cu 3 filtre, celelalte 6 fiind în reabilitare. „Stația se află chiar la intersecția celor două Jiuri, de Est și de Vest, fiind la confluența lor. Este o stație de importanță strategică, pentru alimentarea cu apă din Valea Jiului, pentru că, din această stație, putem furniza apă, ori în partea de sud a Văii Jiului, respectiv, Cartierul Aeroport, iar când sunt probleme pe Vest, de aici, putem furniza apă până în orașul Vulcan”, a spus Cristian Ionică, managerul SC Apa Serv Valea Jiului.
Stația a fost pusă în funcțiune în 1996, iar în tot acest timp nu a suferit niciun fel de reabilitare. Acum lucrările sunt iminente, ea urmând să fie modernizată cam până în vara viitoare. „Apa vine de pe doi versanți, ajunge în stație și odată cu reabilitarea stației, se reabilitează și 3 km de aducțiune, deoarece aducțiunea acolo lucrează la presiuni de peste 10 bari. Intervențiile nenumărate, în condiții dificile, ne-a determinat ca, odată cu demararea programului POIM să reablităm și 3 km din aducțiune, dar, cel mai important este reabilitarea stației, având în vedere normele europene ce se impun pentru calitatea apei. Stația Zănoaga va fi din temelii modificată ca și flux tehnologic. S-au introdus noi trepte de tratare a apei și, dacă înainte aveam un decantor radial, care nu avea eficiență și nu putea lucra la turbidități mari, acum, decantorul care deja este realizat cam în proporție de 70%, ne va da o siguranță în treapta de decantare”, a mai spus Cristian Ionică.
O stație de filtre nouă va fi aici, iar bateriile de la Zănoaga vor folosi nisip liber și una cu cărbune granular activ. Toate acestea reprezintă tehnologii de ultimă generație și în toată Europa, lucru ce va face din stația de aici una dintre cele mai moderne, apa fiind chiar ozonificată.
Constructorul ne explică și el ce va face noua tehnologie. „Avem aici un decantor lamelar, care a înlocuit unul circulat vechi. Stația se reabilitează și ea, iar procentul lucrărilor este undeva la 65%, având în vedere că reabilităm inclusiv captarea și aducțiunea, adică undeva la 3 km și jumătate de fontă ductilă urmând să fie montați, iar acum lucrăm la realizarea acoperișului pentru decantorul lamelar.
S-ar putea spune că va fi una dintre cele mai performante stații de acest fel din țară, la final, deoarece avem aici un proces de remineralizare a apei, de post oxidare cu ozon și d erecuperare a apei decantate, printr-un proces ce presupune filtrarea”, a adăugat și Andi Voinoiu, manager de proiect Hidroconstrucția SA. Toată investiția se ridică la suma de exact 25.078.615, 76 lei și va fi gata în vara anului 2022.
Diana Mitrache