Toată populația din estul Văii Jiului a avut de suferit din cauza celor care taie pădurile pe Taia. De mii de ori a fost depășită turbiditatea apei în stația de tratare și în urmă cu o săptămână, la Consiliul Județean Hunedoara au fost chemați toți cei implicați. Acțiunea a avut efectele scontate. Controalele dese, amenzile date pentru cei prinși că trăgeau lemnele prin albiile apelor, au determinat țapinarii să își reconsidere modul de lucru. Numai la finele săptămânii trecute, jandarmii montani din Parâng au descoperit doi conducători de utilaje de exploatare a lemnului, care trăgeau bușteni prin cursurile apelor de munte. Acest tip de exploatare necontrolată și ilegală creează mari probleme operatorului de apă și canal din Valea Jiului. Cei doi au fost amendați de jandarmii cu amenzi contravenționale în valoare de 8000 de lei. Iar efectul s-a văzut imediat.
„De la ultimele sancțiuni care am aflat că le-au fost aplicate, nu mai avem probleme în alimentarea cu apă a oamenilor din Petrila și Petroșani Nord. Dar vreau să vă reamintesc că, înainte de această întâlnire, stația Taia se oprea aproape zilnic, erau afectați o parte dintre consumatori, prin lipsa de presiune. Din fericire, însă, nu am avut probleme cu alimentarea cu apă, dar am mers la limităm, uneori întrerupând apa pe timp de noapte, intrând, cu riscurile pe care ni le-am asumat, în rezerva de incendiu, o rezervă, de altfel, intangibilă”, a spus Florin Donisă, șef Departamentul Exploatare din Apa Serv Valea Jiului.
Înainte de această întâlnire, în Stația Taia se înregistra zilnic o turbiditate medie de peste 300 grade MTU, dar au fost și vârfuri chiar de 2.500 și operatorul de apă nu a avut o zi în care să nu oprească stația.
La ședința convocată de Consiliul Județean Hunedoara, au participat atât reprezentanții composesoratului, cât și reprezentanții Inspecției Silvice, ai Gărzii de Mediu, Apele Române și ai Ocolului Silvic privat. Cu toții au ajuns la concluzia că vor fi mai multe controale și vor limita acțiunea pădurarilor, ca să nu mai crească turbiditatea pârârului.

Diana Mitrache