P oate că au mai aflat ei cum vine apa la robinet și că ea nu vine din munte chiar bună de băut, fără ajutorul stațiilor de tratare, dar acum au aflat ce se întâmplă cu apa care pleacă din chiuveta fiecăruia, atunci când se spală pe mâini, spre exemplu. Vorbim despre copii de la mai multe școli, mari și mici, care au venit la stația de epurare de la Dănuțoni, locul în care apa folosită de noi ajunge curată în Jiu.
La intersecția celor două Jiuri, la Livezeni, stația de la Dănuțoni este locul în care se nasc chiar povești pentru cei mici. O clasă de copii mici a ajuns aici și fiecare micuț a fost încântat să se joace cu apa și substanțele folosite la curățarea ei,
culorile fiind fascinația lor. Dar au aflat și povești.
Și, dacă cei mici au fost fascinați de poveștile picăturilor de apă, cei mai mari au aflat că stația de la Dănuțoni face minuni cu apa ce pleacă din fiecare casă, după ce o folosim la robinet.
„Am venit să învățăm că nu trebuie să aruncăm mizerii nici în wc, nici în chiuvetă. E rău și aici ajung toate mizeriile. Trăim așa în gunoaie”, au spus cei mai mari.
„Nu știam că există așa stație. Acum o văd”, a completat un altul.
„Cred că aici apa se curăță și abia apoi ajunge în Jiu”, a spus și alt copil.
Acțiunile de acest fel au loc în mai multe stații și asta pentru că, în Săptămâna Verde, este momentul să aflăm că apele trebuie să fie curate și când ajung la robinet și după le folosim. Iar asta fac cei de la Apa Serv „Am avut peste 580 de copii în vizită. Numai azi au venit 170 și sunt și la Jieț și la Taia, la stațiile de tratare a apei. Fiecare școală are o săptămână dedicată acțiunilor ecologice și Apa Serv are mai multe perteneriate. Noi îi invităm să vadă sistemele de tratare și epurare și fiecare educator are proiectul lui”, a spus Florin Ciucur, șef Departamentul de Exploatare al Apa Serv Valea Jiului.
Toate stațiile de tratare a apei sunt acum vizitate de copii. Ei află că apa ce vine din munte este tratată pentru a potabilă, iar la stația de epurare, apa este trecută printr-un alt procedeu, așa încât, deși vine din sistemul de canalizare, poate fi chiar potabilă, la final, când este deversată în Jiu.
Diana Mitrache