P este 200 de copii din Petroşani au făcut o incursiune în istoria locului, cu trenu. Au plecat din Petroșani la Târgu Jiu, au vzut operele lui Constantin Brîncuși și au identificat, cu harta în mână, tunelurile din Defileul Jiului. Pentru unii, a fost prima lor călătorie cu trenul și prima dată când au văzut Coloana Infinitului, programul fiind organizat cu școala și sprijinul unor asociații din Petroșani.
Un grup de peste 200 de elevi din clasele primare și gimnaziale din două școli din Petroșani au plecat cu trenul să vadă cu ochii lor unul dintre cele mai frumoase trasee feroviare din România: Defileul Jiului. Prima călătorie cu trenul a elevilor a fost pe traseul liniei ferate din Defileul Jiului, cale ce aniversează 75 de ani de la darea în exploatare pe ruta Bumbești- Livezeni.
Au primit hărți cu traseul, așa că fiecare a putut să știe exact cum se numește tunelul prin care trec și de ce. loan Dorel Şchiopu de la Stația CFR Petroşani a fost responsabil cu această parte din istorie.
Mai mult, după sosirea la Târgu Jiu, în contextul marcării Zilei Independenței, copiii au vizitat Calea Eroilor (şi marile capodopere brâncuşiene Masa Tăcerii, Poarta Sărutului, Coloana Infinitului) precum şi Mausoleul Ecaterinei Teodoroiu din Tg. Jiu, pentru a înțelege mai bine datoria de a păstra vie memoria eroilor neamului românesc.
Proiectul se numește „Calea ferată – calea spre un mediu înconjurător sănătos” și se derulează în perioada 08 mai 16 iunie 2023, fiind un proiect care se adresează instituţiilor școlare din judeţele: Hunedoara, Gorj, Arad, Bihor, Caraș Severin, Mehedinți, Alba, Cluj şi Sibiu, iar traseele feroviare vizate sunt printre cele mai frumoase din țară: Petroşani – Tg. Jiu, Oravița Anina, Timişoara – Arad, Reșița – Caransebeş, Salonta – Oradea, Arad – Chişineu Criș, Alba iulia – Sibiu, Câmpia Turzii – Cluj Napoca şi Orşova – Drobeta Turnu Severin. Inițiatorii proiectului au plecat în acest demers de la un studiu al Agenției Europene de Mediu, conform căruia, 25% din gazele cu efect de seră sunt cauzate de transporturi! Între acestea, cel mai poluant este transportul auto (72%) urmat de cel maritim (14%) şi de cel aerian (13%). În schimb, trensportul feroviar – doar 1%! Concluzia studiului: trenul este cel mai bun şi cel mai practic mijloc de călătorie, cu excepţia mersului pe jos sau a mersului pe bicicletă”.
Diana Mitrache