Rangerii din Parcul Național Retezat au realizat un grafic în care arată cum se prezintă acum traseele montane din arealul lor, mai ales că sunt sute de oameni care urcă, ori cunt interesați de traseele de aici, în această perioadă.

Așa că au punctat câteva dintre traseele uzuale și au arătat cum se prezintă drumul, până unde se poate ajunge cu un mijloc de transport și, mai ales, au punctat câteva recomandări de drum.
Astfel, pe traseul Râu de Mori – Baraj Gura Apelor, rangerii spun că drumul este asfaltat, dar deteriorat pe unele porțiuni. Totuși, cei care vor să meargă aici trebuie să știe că artera este practicabilă.
Drumul Baraj Gura Apelor – Gura Bucurii (Poiana Pelegii): drum neasfaltat, deteriorat pe unele porţiuni, practicabil, recomandăm maşină cu gardă înaltă la sol (necesită atenție sporită).
Baraj Gura Apelor la tuburi: drum neasfaltat, deteriorat pe unele porțiuni, practicabil. Recomandăm maşină cu gardă înaltă la sol (necesită atenție sporită).
Baraj Gura Apelor – Râu Şes: drum închis de către administrator Hidroelectrica S.A.
Râu de Mori – Râuşor. drum asfaltat, practicabil.
Nucşoara – Cârnic: drum parţial asfaltat, practicabil.
Hobița Stâna de Râu: drum neasfaltat, deteriorat pe unele porțiuni, dar practicabil, recomandăm maşină cu gardă înaltă la sol (necesită atenție sporită).
Hobița Baleia: drum neasfaltat, deteriorat pe unele porțiuni, practicabil. Recomandăm maşină cu gardă înaltă la sol (necesită atenție sporita)
Câmpul lui Neag – cabana Buta: drum neasfaltat, practicabil până La Beci, recomandăm maşină cu gardă înaltă la sol (necesită atenție sporită).
Diana Mitrache