[ ȘTIINȚA PETROȘANI A CUCERIT TITLUL DE CAMPIOANĂ A DIVIZIEI NAȚIONALE SENIORI! ]
C u modestie, discret și în liniște, echipa Știința Petroșani încheie cu succes un an greu, reușind din nou performanța de a câștiga D.N.S., al doilea eșalon valoric al rugby-ului românesc, câștigând finala cu C.S.Năvodari.

Meciul a fost unul echilibrat – s-a disputat pe Stadionul „Olimpia” din București – , constând într-o singură manșă. Dobrogenii au început mai hotărâți, ratând prin M.Barbu transformarea unei lovituri de pedeapsă, însă vor avea 3-0 prin Codrin Bercu,
valorificând o altă penalitate. Petroșenenii restabilesc egalitatea la 3-3 prin Răzvan Barbu, din nou,
dobrogenii i-au conducerea, 6-3, prin același Mihai Barbu dar printr-un procedeu similar, penalitate transformată, autor Răzvan Barbu, Știința egalează la
6-6, acesta fiind și scorul pauzei. La reluare, C.S.Năvodari ia conducerea cu 9-6 – penalitate transformată de Mihai Barbu, care va rata o lovitură de pedeapsă – însă dobrogenii rămân în 14 jucători, după ce Ioniță Nistor este eliminat. Știința, pe acest fond de superioritate numerică, insistă și i-a conducerea cu
13-9, eseu Cristi Zamfir, transformare Răzvan Borș. Campionii din ediția trecută, C.S.Năvodari, reduc handicapul la 12-13, printr-o transformare reușită de Codrin Bercu, dar totul se încheie aici.
FINALA D.N.S. 2019-2020
ȘTIINȚA PETROȘANI – C.S.NĂVODARI 13-12
● Știința Petroșani: Baraulea, D.Ivan, Olteanu, Tatu, Buturugă, I.Tudor, Ghiarasim, Morrison, G.Croitoru, R.Barbu, S.Munteanu, Bencea, Adr.Ilie, Ivanciu, Mihalachi.
Au mai jucat: Carvațchi, Vâlceanu, Cr.Zamfir, A.Barbu, Zarnea, Borș, Stuparu, Lupu.
● C.S.Năvodari: Zapan, Comănici, Cuprian, M.Croitoru, Petreanu, Cicer, Agicai, Niță, Agapie, M.Barbu, Stiopei, Papaiane, I.Nistor, Ciubotariu, Bercu.
Au mai jucat: Ed.Barbu, Răzv.Ivan, Al.Toader, Apetroaie, Săcărea, Tabus, Săvuț, Batcu.

Așadar, un nou succes, după primul realizat în sezonul 2008-2009, când Știința a câștigat barajul de promovare de la Brașov, 17-13 cu Sportul Studențesc București, cu generația lui E.Nagy, Deak, D.Ivan, Hanzi sau Skeverne. După ce în anul 2012 nu s-a prezentat la barajul de promovare, din motive
financiare. Știința ocupă primul loc în 2015, câștigând play-off-ul, dar din nou nu va putea lua startul în Superliga. După ce au pierdut în 2019 finala cu aceeași C.S.Năvodari (17-23), iată că Știința Petroșani revine cu această nouă generație, pregătită de Adrian Costache, cel care a părăsit această lume în plină desfășurare a competiției fără să fi putut cunoaște bucuria unui nou succes.
SPECIALIȘTI
ÎN CUPA ROMÂNIEI
C hiar dacă nu a reuşit să câştige nici un titlu naţional – deşi fuseseră atât de aproape în 1972! – , jucătorii Ştiinţei au avut trei trofee câştigate în cealaltă competiţie importantă, Cupa României.

Primul succes s-a înregistrat în anul 1983, atunci când prin dropgolul lui Borea, petroşenenii au învins în finala cu° Politehnica Iaşi cu 6-3, după ce în semifinală trecuseră cu 25-12 de Steaua! Un succes la care şi-au adus contribuţia Bucan, Şt.Constantin, Ortelecan, Şuşinschi, E.Drumea, Palamariu sau Medragoniu, antrenor fiind Constantin Budică.
Următorul trofeu a fost câştigat în 1991, într-o finală memorabilă cu Farul Constanţa, scor 18-9. Costache, Soare, Locziko, Drumea, Raţiu, Bolea, Ivănuş, Iliev, Suiogan sau Pancu.
Doi ani mai târziu, în 1993, Ştiinţa câştigă a treia oară trofeul în finala cu puternica Steaua Bucureşti, scor 15-11. Aceste ultime două succese erau victoria generaţiei lui Drăghici, Costache, Pancu, Ivănuş, Raţiu, Locziko, Mureşan, Larie, Drumea, Trancă, Suiogan, Revnic sau Medragoniu.
Începând cu anii 70, Ştiinţa Petroşani a devenit o forţă a
rugbyului românesc. Cu o generaţie în care străluceau “Capone” Dinu, Bârgăunaş, Ortelecan, Bucos, Emil Neagu, Fălcuşanu, V. Marinescu, toţi componenţi ai Naţionalei României, Ştiinţa se clasa mereu pe primele patru în clasament.
În vara lui 1983 Ştiinţa reuşeşte o mare performanţă, câştigarea Cupei României! Echipa “Florii de colţ” trece în semifinale de puternica Steaua cu scorul de 25-12, pentru ca într-o finală echilibrată să depăşească cu 6-3 Politehnica Iaşi, victoria fiind obţinută prin drop-golul decisiv reuşit de Bonea. A fost un succes la care şi-au adus contribuţia Constantin Budică (antrenor), Bucan, Ştefan Constantin, Ortelecan, Şuşinschi, Emil Drumea, Palamariu sau Medragoniu.
Opt ani mai târziu, în 1991, cu Soare, Costache, Locziko, Drumea, Raţiu, Bolea, Ivănuş, Iliev etc, Ştiinţa câştigă trofeul din nou, într-o finală, 18-9 cu Farul Contanţa.
După alţi doi ani, Ştiinţa Petroşani are din nou un parcurs excelent, în 1993 jucând finala cu Steaua Bucureşti, scor 15-11, cu o formulă de echipă în care se remarcau Drăghici, Costache, Pancu, Ivănuş, Raţiu, Locziko, Mureşan sau Larie. Aşadar, cu trei trofee
Cupa României (1983, 1991, 1993), cu evoluţii bune în campionat (în sezonul 1971-1972 echipa petroşeneană a ocupat locul 2 în campionat) Ştiinţa a reprezentat o forţă în rugbyul românesc.