Data şi locul naşterii:
11.09.1949 – Supurul de Jos – Judeţul Satul Mare.
Funcţia şi locul de muncă:
Conf. univ. – Universitatea din Petroşani, catedra
Topografică Minieră şi Construcţii Subterane.
Starea civilă:
căsătorit, 2 copii.
Studii:
Liceul Teoretic din Şimleul Silvaniei, I.M.P., Facultatea de mine, secţia Exploatări Miniere. În luna Mai 1988 a primit titlul ştiinţific de Doctor Inginer în specializarea: Geodezie şi Topografie. Specializare în Franţa la Institutul Lorena –
Nansi.
Distincţii şi premii:
Vicecampion republican lupte greco-romane (1967), maestru al sportului-rugby (1975). Campion european cu naţionala de rugby în 1979.
Membru în biroul FR Rugby din anul 2001.

M ircea Ortelecan, nu s-a gândit niciodată să fie jucător de rugby. În copilărie i-au plăcut luptele greco-romane, reuşind să obţină o medalie de argint la CN – juniori în 1967. În 1969 când era în anul IV la IMP, a participat la un antrenament al echipei Ştiinţa din divizia B.

Antrenorul Nae Iliescu, văzându-l cum se mişcă, l-a reţinut şi l-a convocat la cantonamentul centralizat al lotului de pregătire pentru noul campionat, la Herculane.
A urmat, o repriză cu Agronomia Cluj, meciul cu Griviţa Roşie la Bucureşti şi de atunci tot titular… la 180 de meciuri în divizia cu echipa de club şi 20 de meciuri în lotul naţional. O accidentare stupidă în anul 1972 şi altele mai uşoare au determinat o absenţă la 7 meciuri în 7 ani.
În 1972 şi 1976 a fost titularizat în echipa naţională participând la turneul din Noua Zeelandă, Anglia, meciul cu Franţa din toamna lui 1976. A fost recompensat cu titlul de maestru al sportului. Frumoasa comportare la echipa de club şi la naţională s-a realizat cu multă muncă, transpiraţie, viaţă sportivă, dragoste pentru acest sport, pentru culorile echipei Ştiinţa şi ale Naţionalei. În 1979 i s-a acordat titlul de maestru emerit al sportului. Rugbyul pentru el nu era un „hobby” ca oricare altul. Era „ceva” care-l întregeşte, care-i aureolează distincţia. Succesele sale vor rămâne în „cartea de aur” a clubului Ştiinţa, a rugbyului românesc, un nume de care pasionaţii acestui frumos şi bărbătesc sport din Valea Jiului îşi vor aminti oricând cu plăcere. Ortelecan – simbol al sportului cu balonul oval. Azi este membru în biroul FR Rugby, în al IV-lea mandat, contribuind cu experienţa sa la revenirea rugbyului la cotele anilor de glorie.
Pentru toate acestea şi nu numai, în numele prieteniei, domnului profesor, cu dragoste…
După anii ’90, rugby-ul din Valea Jiului s-a bucurat de prezența celor două echipe, Minerul Lupeni și Știința Petroșani fiind protagoniste în acest deceniu. Iată, de pildă, în ediția 1996-1997, Știința a folosit formula: Stan (Costel Avram) –Mr. Constantin, Nedelcuță (Cl.Stelian) – Lăcătușu, Bolea – Constandin (Stănescu), Rațiu, Berkesz (Toma) – Dragnea (Drăghici) – Ivanciuc – Andreiță. Larie, Piu, Pancu, Suciu (Revnic),cu antrenorul Emil Drumea, echipa ocupând locul 7 (din 12 locuri).Ivanciuc și Dragnea au cochetat cu loturile naționale.
În 1998-1999, Știința Petroșani a ocupat locul 10 (cu antrenorul Ion Rațiu), folosind camaceeași echipă, echipa fiind patronată de Mina Valea de Brazi (vezi facsimil). În ediția 2000-2001 a funcționat sub denumirea „Știința GEROM”, printre sportivii antrenați de Ion Rațiu amintindu-i pe Maciac, Boca, Al. Lupu, V. Ioniță, Oros, D.Ivan, Ciocodeică, Căt. Buburuzan, Pancu, Revnic, Rotaru, Drăgoi, Bolea, Dulgheru, M.Constantin.