SPORTUL DIN VALEA JIULUI LA ÎNCEPUT DE AN, ACUM 40 DE ANI (1977)

Aveam sportivi în loturile nationale. Începutul de an de acum patru decenii începea sub niste auspicii incredibile pentru cei care vãd micimea sportului de azi în Valea Jiului.

Echipa de fotbal Jiul Petrosani avusese un tur exceptional, cu o garniturã în care strãluceau Cavai, Bãdin, Ciupitu, Tr. Stoica, Gigi Multescu, Dumitrache sau Bucurescu. Echipa se pregãtea în primele zile ale lui ianuarie 1977 sub conducerea antrenorului Gheorghe Ene, atacând Podiumul Diviziei “A” (la final se sezon va ocupa un excelent loc 5!)

“Ne-ar sta bine pe locul din locul din tur (n.r. locul 4) dar stiti, nu fac pronosticuri. Nu vãd însã ce i-ar împiedica pe elevii mei sã mai aibã o comportare foarte bunã” (declaratie datã de antrenorul Jiului, Gh. Ene, în ianuarie ’77).

Echipa de handbal masculin a Clubului Sportiv Petrosani, antrenatã de prof. Polifronie se clasa pe un  onorabil loc 3 (juniori III) în campionatul national (seria D), dupã puternicele echipe din Craiova si Tg. Jiu.

Fotbalistii de la Stiinta Petrosani ocupau locul 1 în serie, în Divizia “C”, cu o echipã antrenatã de prof. Gheorghe Irimie, cu o garniturã în care “vedetele” echipei erau Bogheanu, Bãlosu, Velcotã, Seceanschi, Cismas, Fl. Ghitian, Colceag, Panici sau Ceteras.

La rugby Stiinta Petrosani era una dintre protagonistele primului esalon. Antrenorul Gheorghe Bãltãretu începea o perioadã de pregãtiri, cu Fl. Constantin, Ortelecan, Budicã, Oct. Stoica, Enciu Stoica, Michi Martin sau Tudose, printre componentii unei echipe de mare valoare.

Dar cel mai important moment al începutului de an 1977 a fost convocarea unui numãr de patru sportivi din Valea Jiului, chemati la pregãtiri în reprezentativele României. Era vorba despre atletul Eugen Ionete (viitor campion balcanic) de la Jiul Petrosani, convocat într-un cantonament la Câmpulung Muscel de luptãtorul Mircea Risipitu de la C.S.S. Petrosani, aflat la Piatra Arsã, de fotbalistul Gigi Multescu de la Jiul, chemat la Poiana Brasov si de popicarul Victor Miclea de la Jiul Petrila, aflat în pregãtire în statiunea Tusnad Bãi.

Asadar, acestea erau reperele la început de an 1977, în urmã cu 40 de ani: echipe pe prima scenã, sportivi la loturile nationale, titluri continentale.

Niste vremuri care vor rãmâne acolo, într-un tablou al performantelor sportive din Valea jiului, care cu sigurantã, nu vor mai fi trãite vreodatã pe aceste meleaguri… Presa din 1977 marca momentul câstigãrii titlului balcanic de cãtre atletul petrosenean Eugen Ionete.

A consemnat GENU TUTU