Schimbările climatice puternice, erupțiile solare, cutremurele și, nu în ultimul rând, prădătorii din munții noștri au decimat efective crescătorilor de porumbei voiajori.
Nu mai fac față nici crescătorii lor și, deși se ocupă de aceste păsări voiajoare de un sfert de veac, așa cum este cazul unui sportiv de la noi, cei din Valea Jiului se gândesc să renunțe.Sportul cu porumbeii voiajori a rămas unul dintre cele mai vechi din lume, însă, aceste păsări sunt expuse acum unor mari pericole. Vremea nu le este prielnică, undele electromagnetice, spun columbofilii, îi afectează și, dacă nu se întâmplă asta, îi vânează prădătorii, care s-au înmulțit foarte mult.
Așa că, în Valea Jiului, columbofilii sunt gata să renunțe.
„Dețin porumbei de când aveam 10 ani, dar nu am încotro. Zona noastră este foarte, foarte grea. E munte, iar porumbeii sunt atacați de foarte multe răpitoare. Din cauza șoimilor, porumbeii nu mai reușesc să ajungă acasă. Sunt și ulii și șoimi, iar porumbeii, ca să vină în Valea Jiului, au doar o intrare pe Valea Mureșului. Orice deviere, îi trimit în Alba Iulia, sau Serbia, așa că au un singur culoar pe care sunt foarte atacați de prădători”, spune Constantin Mihai Ionescu, membru al Asociației columbofililor din Valea Jiului.
Să crești porumbei voiajori este un sport ce poate fi făcut doar din pasiune. Nu sunt mulți cei care îl mai practică, însă, acum, oamenii se confruntă cu mari probleme.
Și, pe lângă investiția în creșterea lor, cu tot ce înseamnă de la hrană, la medicamente, suplimente și aparatură de înregistrare, oamenii se trezesc cu tot mai puține păsări. „Anul acesta, mai am un singur porumbel, din 20 cu care am început. Aproape în fiecare an rămân așa, indiferent că am 40 sau 20. Nu rămânem aici, în Vale, cu mai mult de 4, 5 maxim. E un stres. E bucurie mare când îți vine, dar când nu, uite că am albit de stres, din cauza lor”, spune Mihai Ionescu.
Columbofilii de la noi duc porumbeii cu mașinile spre Serbia, ori Cehia, iar de acolo îi așteaptă să se întoarcă în Valea Jiului. „Circa 4000 de porumbei s-au lansat din Cehia, localitatea Modrice și vin 650 de km. Am angajat 4 porumbei și mi-a venit doar unul”, spune cu tristețe crescătorul din Valea Jiului.
Fiecare porumbel are un inel care este ca și buletinul de identitate la oameni. Celălalt picior are atașat un senzor și, când ajunge înapoi, la Petroșani, proprietarul lui află timpul exact petrecut în zbor.
Doar că mulți nu se mai întorc, iar crescătorii lor vor să renunțe la acest sport, deși îl practică de 25 de ani.
Columbofilul de la Petroșani a postat un anunț prin care spune că renunță și că lichidează crescătoria.
Diana Mitrache