Studenții, profesorii și masteranzii de la Universitatea din Petroșani s-au întors cu nu mai puțin de 17 medalii de aur de la Salonul de invenții Traian Vuia din Timișoara. Rectorul școlii superioare de la noi vorbește despre sistemele inventate de cei de aici, dispozitive și roboți care duc la un alt nivel inclusiv industria minieră, a sării, ori a altor substanțe minerale utile. La acest salon a fost realizat și un catalog cu peste 200 de invenții realizate de cercetători din țară și nu numai.
„Noi ne mândrim că am obținut 17 medalii de aur și o diplomă de excelență. Medalii le-am obținut pentru invenții în domeniul roboticii, al ingineriei electrice, al energeticii, al ingineriei mecanice și industriale. Iar diploma de excelență a fost acordată unui cap de robot, cu funcții multiple”, a spus prof univ dr ing Sorin Mihai Radu, rectorul universității din Petroșani.
Universitatea din Petroșani este recunoscută pentru că roboții au aplicabilitate și vor avea inclusiv în industria minieră. Așa că invențiile de aici au legătură și cu asta.
„Rămâne și mineritul, dar ne îndreptăm spre tehnologiile care se dezvoltă. Robotica se va aplica și în minerit în viitor. Adică, să nu credem că acesta se va mai desfășura clasic, ca acum 50 de ani. Mineritul va însemna tehnologii neconvenționale de extragere, chimizare, gazeificare, poate exploatare dirijată, stocare de CO2, împreună cu gaz metan, hidrogen, cu gaz metan. De aceea, tot ce noi am inventat ajută la acest lucru”, mai spune rectorul Universității din Petroșani, profesorul Sorin Mihai Radu.
Una dintre invențiile medaliate cu aur se referă la un dispozitiv special cu care pot fi măsurați parametrii unui bloc de sare, care se topește. Acesta poate măsura exact caracteristicile de rupere și fragmentare a blocurilor de sare. Asta, pentru ca, pe viitor, să poată fi stocate diverse gaze în minele de sare.

Diana Mitrache