Sectiile Oncologie si Oftalmologie ale Spitalului de Urgentã Petrosani (SUP) au fost golite, iar pacientii trimisi spre alte unitãti medicale. Motivul este lipsa medicilor de specialitate pe perioada concediilor de odihnã. SUP are un oncolog si un oftalmolog. Responsabilii spitalelor din Valea Jiului spun cã este atipicã aceastã practicã.
Câtiva pacienti de la sectia Oncologie a Spitalului de Urgentã Petrosani s-au plâns cã au fost alungati din spital pentru cã singurul doctor oncolog al Spitalului, dr. Mariana Mununar, este în concediu de odihnã.
Verificând informatia direct la sursã, respectiv la directorul medical al SUP, Nicolae Ciugulea, am aflat cã nu doar Oncologia a fost golitã, ci si sectia Oftalmologie.
”Da, este vorba de Oncologie si Oftalmologie. Mãsura s-a luat din lipsa medicilor de specialitate si ca urmare nu are rost sã fie tinut personalul în aceastã perioadã, iar pacientii sunt trimisi în alte pãrti”- a declarat Nicolae Ciugulea, director medical al Spitalului de Urgentã Petrosani.
Informându-ne la alte spitale dacã practica este generalã, reprezentantii acestora s-au arãtat surprinsi, pentru cã suspendarea activitãtii unei sectii se face cu anuntarea primãriei si acordul ministerului de resort. Dar de regulã, pe perioada concediilor spitalele se acoperã cu specialisti prin ”contracte scurte” sau colaborare cu alte spitale care au specialisti.
”Noi chiar am avut asemenea situatie cu medicul ATI. Lupeniul avea, pânã acum, doar unul singur, dar în perioada concediului aveam o întelegere cu un doctor anestezist de la Petrosani si acopeream perioada concediilor. Anul acesta nu a mai fost nevoie pentru cã noul medic anestezist a venit chiar cu câteva zile înaite de a pleca celãlalt în concediu. Am angajat o familie de medici – el chirurg, doamna anestezit. Eu, personal nu am auzit de asa ceva, sã închizi sectia pe perioada concediilor” – a declarat presedintele Consiliului de Administratie a Spitalului Municipal Lupeni, Constatin Lungu.
”Nu am auzit asa ceva! Ca manager nu poti aproba concediul de odihnã pânã nu faci o reorganizare pentru a acoperi sectia respectivã. Pentru a închide o sectie trebuie sã anunti primãria si ministerul cã suspenzi activitatea sectiei respective temporar. De regulã existã colaborãri cu alte spitale pentru asemenea situatii, dar probabil nu mai vor cei de la alte spitale sã vinã” – a declarat managerul Spitalului Municipal Vulcan, Mariana Mateescu.
A fost invocat chiar un caz de cancer pulmonar care nu a fost preluat din acest motiv, chiar dacã la SUP a fost mutatã, încã din anul 2010, Pneumologia care fiinta la Vulcan si care putea sã vadã pacientul. Poate au fãcut-o pânã la urmã…
Dar doctorii stiu mai bine ce au de fãcut si cum e cu jurãmintul lui Hipocrat si mai ales cu respectarea lui…
Se spune cã este bine sã recitesti promisiunile fãcute pentru cã firea umanã si valurile vietii dilueazã puterea jurãmintelor.
Formularea modernã a jurãmântului lui Hipocrat, adoptat de Asociatia Medicalã Mondialã în cadrul Declaratiei de la Geneva din anul 1975
“Odatã admis printre membrii profesiunii de medic:
Mã angajez solemn sã-mi consacru viata în slujba umanitãtii;
Voi pãstra profesorilor mei respectul si recunostinta care le sunt datorate;
Voi exercita profesiunea cu constiintã si demnitate;
Sãnãtatea pacientilor va fi pentru mine obligatie sacrã;
Voi pãstra secretele încredintate de pacienti chiar si dupã decesul acestora;
Voi mentine prin toate mijloacele onoarea si nobila traditie a profesiunii de medic;
Colegii mei vor fi fratii mei;
Nu voi îngãdui sã se interpunã între datoria mea si pacient consideratii de nationalitate, rasã, religie, partid sau stare socialã;
Voi pãstra respectul deplin pentru viata umanã de la începuturile sale chiar sub amenintare si nu voi utiliza cunostintele mele medicale contrar legilor umanitãtii.
Fac acest jurãmânt în mod solemn, liber, pe onoare!”
Ileana Firtulescu