E pasionat de parole și securitate cibernetică, face totul pe cont propriu și a luat medalia de bronz la un concurs național, unde au fost peste 100 de participanți.Vorbim despre Alexandru Moroșanu, cel care ne-a povestit cum poate găsi breșe în orice sistem informatic și că nu există sistemul perfect.La Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Petroșani informaticienii sunt adevărați pasionați de robotică și tehnologie. Iar Alexandru Moroșanu este unul dintre ei. Nu crede în parola perfectă, în sistemul fără breșe și tocmai de aceea le identifică pe toate cele cu care își pune mintea. A făcut asta nu o dată, doar ca exercițiu.
„De exemplu, pe site-ul next lab, unul de robotică din România, am găsit o vulnerabilitate. Eu am descoperit-o acum un an și le-am raportat-o. Astfel am securizat site-ul”, spune Alexandru Moroșanu, elev în clasa a IX-a, care are multe astfel de descoperiri în domeniul ciberneticii.
Ne-a spus că nu există nicio parolă sigură și niciun site fără vulnerabilități. Și, de la joacă la concurs, pentru Alexandru a fost doar un pas și o recunoaștere a meritelor lui. S-a clasat al treilea din peste 100 de tineri la Olimpiada Națională de Securitate Cibernetică. „Chiar am încercat toți să tragem cât mai mult și să luăm un premiu cât mai bun. Cu locul III fiind am primit și un voucher de 1.250 de lei, dar am reușit și să capăt experiență și să învăț multe lucruri noi”, a mai spus Alexandru.
A învățat toate astea ca autodidact, iar profesorii lui spun despre Alexandru că este un geniu de care sunt foarte mândri. „Dacă el nu ar fi studiat și nu îi plăcea foarte mult, nu avea cum să facă față. El este pasionat și de rețele de parole, de baze de date, de tot. Deci, este un copil autodidact, foarte bine pregătit”, susține Marilena Sabina Dojcsar, profesoara de informatică de la liceu.
Alexandru este unul dintre cei mai buni tineri din România în domeniul securității cibernetice și asta în condițiile în care este abia în clasa a IX-a. Așa că școala îl încurajează. „Totuși, să fii în clasa a IX-a și să fii pe locul III la nivel național. El a mai concurat cu elevi de a X, XI, și a XII-a și a reușit o performanță bună pe țară. El a studiat această latură a IT-ului. Noi suntem mândri că a obținut un astfel de rezultat, iar recompensele nu vor lipsi”, susține și Alexandru Lăutaru, directorul Colegiului Național „Mihai Eminescu”.
Tinerii ca Alexandru vor fi premiați de primărie, iar cei de la școală spun că se preocupă acum să îi ofere și ei un premiu.

Diana Mitrache