Minerii din Valea Jiului cer sã le fie mãrite salariile, sã aibã de lucru si cu ce sã lucreze, dar si sã stie cã productia de huilã le va fi cumpãratã. Sunt probleme legate de divizarea Complexului Energetic Hunedoara si separarea minelor de termocentrale, iar discutii pe tema sporurilor ce trebuie majorate sunt purtate acum la Bucuresti. Reprezentantii minerilor s-au întîlnit miercuri cu secretarul de stat Doru Visan, cu Stamin Purcaru si conducerea executivã a Complexului Energetic Hunedoara pentru a se pune de acord.
„Problemele pe care le discutãm sunt legate de viitorul Complexului Energetic Hunedoara si structura în care acesta va functiona. Vom aborda si problema legatã de drepturile din CCM (n.r. contractul colectiv de muncã), care trebuie aplicate cât mai rapid si aici mã refer la coeficientii de ierarhizare si sporul de pericol, dar si de introducerea în contractul colectiv de muncã, prin deschiderea procedurilor de negciere a unor facilitãti legate de biletele de odihnã si tratament ale angajatilor nostri”, a spus Darius Cîmpean, presedintele Sindicatului Muntele. Se discutã, deocamdatã neoficial de divizarea Complexului Energetic Hunedoara, însã, sindicatele vor sã se întâmple asta doar în anumite conditii. Minerii cer subventii si un pret bun pentru huilã, dar si continurea activitãtii la douã mine, care trebuiau închide aici.
„Va fi problema celor douã sucursale Lupeni si Lonea, dupã ce ne va parveni studiul firmei poloneze, pentru cã datele se vor schimba si va fi necesarã o renotificare cãtre Comisia Europeanã”, a mai precizat liderul Muntele. În termen de 120 de zile, de la încheierea contractului, GIG – institutul care este desemnat sã facão analizã care sã ateste continuarea activitãtii extractive aici, va da un rãspuns în ceea ce priveste cantitãtile ce trebuie scoase din minele Lupeni si Lonea si perioadele de timp în care va continua functionarea. Toate aceste aspecte au fost discutate si cu reprezentantii Ministerului Energiei, cãrora li s-au pus în vedere si aspecte ce tin de administratie si aspecte ce tin de sindicate.
Diana Mitrache