Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a adus în atenția comisarilor europeni, în cadrul întâlnirilor recente de la Bruxelles, un punct crucial pentru viitorul energetic al României. Într-un raport de mandat pentru perioada iunie 2023 – martie 2024, Burduja subliniază că România nu poate renunța la producția de energie electrică pe bază de cărbune fără a avea alternative viabile înlocuitoare.“În luna octombrie am mers la Bruxelles unde m-am întâlnit cu patru comisari europeni: Kadri Simson, comisar european pentru energie; Wopke Hoekstra, comisar european pentru politici climatice; Adina Vălean, comisar european pentru transporturi și Didier Reynders, comisar european pentru justiție și concurență și de asemenea cu Celine Gauer, coordonatoarea PNRR la nivel european. În cadrul acestor întâlniri am susținut ferm că România nu poate renunța la producția de energie electrică pe bază de cărbune, fără a pune altceva în loc. În urma dezbaterilor cu oficialii europeni, există deschidere din partea Comisiei Europene pentru continuarea discuțiilor privitoare la viitorul mineritului în Valea Jiului și la Complexul Energetic Oltenia”, arată Sebastian Burduja, ministrul Energiei în raportul de mandat pentru perioada iunie 2023 – martie 2024.
Discuțiile cu oficialii europeni au evidențiat o deschidere din partea Comisiei Europene pentru continuarea dialogului în legătură cu viitorul mineritului în Valea Jiului și a Complexului Energetic Oltenia. Această deschidere reprezintă un pas important în eforturile de a găsi soluții sustenabile pentru industria energetică românească.
În contextul unui mediu european tot mai preocupat de combaterea schimbărilor climatice, dar și de asigurarea securității energetice, România se angajează să găsească un echilibru între necesitatea de a reduce emisiile de carbon și asigurarea unei tranziții echilibrate și sustenabile către sursele de energie alternative.
Monika BACIU