A pa se scumpește în Valea Jiului. Este o decizie ce trebuie aprobată și care va intra în vigioare în scurt timp. Consiliul Județean Hunedoara a aprobat tariful nou, impus de ANRSC (Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice) și de creșterea prețurilor la utilități, precum și a inflației.

Este o măsură tarifară impusă și acum, cei de la Apa Serv așteaptă doar ok-ul pentru a schimba politica tarifară, lucru așteptat de câteva luni de zile. Pentru că, de cel puțin 5 ani de zile Apa Serv a fost nevoită să își schițeze planul de afaceri pe următorii 5 ani, lucru ce impune și majorarea tarifelor.
„Știm că ultima
majorare de tarif a fost anul trecut și am mers cu el până în luna iunie. De acolo, noi, practic, nu mai avem tarif și suntem obligați, prin lege, să facem acest plan de
afaceri. ANRSC ne-a urmărit să respectăm legea. Ca să putem asigura funcționarea serviciului, știind că în componenta prețului intră foarte multe elemente, de la energie, reactivi, curent, apa brută pe care o cumpărăm și inflația, sperăm să trecem toți pașii legali, să primim avizul ANRSC”, a declarat Cristian Ionică, manager SC Apa Serv Valea Jiului.
Prețul apei crește cu 18% și la canal cu 27%. Asta înseamnă că prețul pentru apa potabilă crește cu 1,2 lei, iar pentru canalizare cu 1,1 lei.
Apa potabilă costă acum 6,93 de lei mc, ia canalizarea 4,6 lei. „Din procentele acestea, 14% este doar inflația, care nu noi am crescut-o, dar doar așa putem supraviețui”, mai spune Cristian Ionică.
De precizat că nu este încă stablită data de la care cresc prețurile, pentru că ANRSC trebuie să aprobe modificarea tarifară. Cert este că acum, un procent de maxim 80% din populația Văii Jiului plătește apa.
„Foarte greu recuperăm din facturile vechi. Este îngrijorător că populația a scăzut. La nivel de blocuri, a scăzut la 30%. Ori lumea nu consumă, ori nu mai stă în Valea Jiului. Și la gospodării, scăderea este undeva la 20%, dar asta se adună. Operatori
economici sunt tot mai puțini. CEH își achită până la factura curentă și plătesc și din facturile ce să nu depășească mai mult de 45 de zile. Așa că noi asigurăm acum un
serviciu care trebuie plătit ca să supraviețuim”.
Noul tarif ar putea fi valabil până la finele
anului. Din ianuarie 2024 ar putea să fie valabile noi planuri tarifare.
Diana Mitrache