Proiectul pilot destinat Vãii Jiului urmeazã a fi lansat la Bruxelles, la sfârsitul acestei luni. Oficialii Complexului Energetic Hunedoara au fost invitati sã ia parte la acest eveniment, în cadrul cãreia se deschide o axã de finantare destinatã zonelor care riscã sã îsi piardã productia de cãrbune.
“Am fost invitati la Bruxelles, toate costurile sunt suportate de ei. Vom merge pregãtiti sã prezentãm un material privind evolutia personalului din sectorul minier, dar si a populatiei din Valea Jiului. În anul 1990 erau 50.000 de mineri în Valea Jiului, acum mai sunt doar 3000”, a declarat Viorel Stancu, directorul general al CEH.
Corina Cretu, comisarul european, a declarat la Bucuresti cã existã fonduri dedicate Vãii Jiului si zonelor în care se restrânge industria minierã.
“Am informat-o pe doamna prim-ministru despre o actiune legatã de regiunile care si-au pierdut sau riscã sã îsi piardã productia de cãrbune si în acest stadiu am invitat România sã aplice pentru a actiona cu fondurile noastre pentru a actiona pentru redresarea uneia dintre cele mai sãrace zone  din România, care este Valea Jiului. Cred cã este o initiativã importantã de a intra în acest proiect pilot si România ar trebui sã joace un rol important având în vedere experienta pe care o are în domeniu. Doamna Dãncilã sã ne trimitã o solicitare în acest sens, mie si domnului vicepresedinte. Existã deschidere la nivelul Comisiei sã facem tot ce putem pentru a ajuta România”, a spus Corina Cretu, comisar european.
Guvernul va sustine, de asemenea, includerea Vãii Jiului în proiectul-pilot lansat de Comisia Europeanã pentru finantarea proiectelor de dezvoltare a zonelor miniere, premierul Viorica Dãncilã si comisarul european Corina Cretu convenind ca în perioada urmãtoare România sã transmitã Comisiei Europene o solicitare în acest sens.
Monika BACIU