Minim 30 de oameni ar trebui angajaţi la toate cetăţile dacice din Hunedoara. Sunt paznici şi specialişti, capabili să gestioneze aceste edificii, preluate recent de Consiliul Judeţean Hunedoara. Deocamdată, totul este la nivel de discuţii.
Încă din luna mai, Consiliul Judeţean Hunedoara anunţat că  a început măsurătorile topografice la cetăţile dacice din judeţul nostru. Prin realizarea măsurătorilor topografice se au în vedere  determinarea suprafeţelor, precum şi identificarea proprietăţilor, prin  suprapunerea cu schiţele de carte  funciară veche. De asemenea, vor avea loc discuţii cu proprietarii sau urmaşii acestora în vederea cedării dreptului de proprietate în favoarea CJ Hunedoara. În cazul în care nu se ajunge la o înţelegere concretă cu  proprietarii terenurilor, vor fi demarate procedurile de expropriere pentru cauză de utilitate publică.
Dar, recent a mai apărut o problemă. Cea legată de oamenii care le vor gestiona.
„Ne trebuie 30 de posturi ca să funcţionăm, având în vedere faptul că am preluat toate cetăţile.. Suntem în situaţia de a prelua toate cetăţile, dar nu avem personal. Şi acum, domnul Mircea Bobora spune că a reiterat  discuţia cu ministrul culturii, pentru a cere posturi, dar suntem doar la stadiul de vorbe. Nu am rezolvat problema şi nu avem 30 de persoane care să facă ceea ce trebuie şi pentru celelalte  cetăţi dacice”, a spus Costel Avram, administrator public al judeţului Hunedoara .  În paralel, în termen de un an  de la intrarea în vigoare a legii,  reprezentanţii Ministerului Culturii şi ai CJ Hunedoara vor elabora planul de  protecţie şi gestiune a cetăţilor dacice. Documentul va stabili măsurile de  protecţie şi modalitatea de punere în  valoare a celor cinci cetăţi dacice incluse în Lista patrimoniului mondial UNESCO: Costeşti – Cetăţuie, Costeşti – Blidaru, Luncani – Piatra Roşie şi Băniţa.
Diana Mitrache