Toate școlile au avut cheltuieli uriașe încă din vară, după ce au susținut examenele în condiții de siguranță. Acum, însă, pot recupera banii, dar pot accesa și fonduri cu care să cumpere laptopuri, table smart, ori pot primi chiar toți banii folosiți în pandemie. Și sumele nu sunt deloc mici. Numai la Colegiul Național Mihai Eminescu de la Petroșani, care cuprinde un liceu și o școală primară, pe câteva luni, s-a cheltuit peste 70.000 de lei. În această sumă a intrat contravaloarea echipamentelor IT cu care s-a ținut școala on-line, dezinfectanții, măștile. Și asta, pentru doar 1.200 de elevi. Dar banii ar putea fi recuperați și asta intenționează să facă acum directorii de școli.
„Săptămâna viitoare vom depune deja, pe cele două proiecte, cererile de finanțare. Pe POIM ne putem recupera inclusiv sumele cheltuite, de la 1 august și până acum, pe dezinfectanți, măști și așa mai departe și pentru viitorul apropiat putem face rost de bani așa încât să nu mai luăm bani din bugetul unității”, a spus Alexandru Lăutaru, director al Colegiului Național Mihai Eminescu din Petroșani.
Prin Programul Operațional de Infrastructură Mare pot fi accesate fonduri pentru dezinfectanți, echipamente, nebulizatoare, ori măști, iar prin Programul Operațional de Competitivitate pot fi accesate fondurile necesare achiziționării echipamentelor IT.
„Este o oportunitate ca toate școlile să fie utilate cu echipamente, inclusiv IT, pentru că putem cumpăra table SMART, până la 2000 de euro bucata, videoproiectoare, până la 500 de euro bucata, tablete până la 250 de euro, routere, laptopuri și desktopuri. Este o oportunitate unică, mai ales că aceste proiecte sunt pe principiul primul venit, primul servit”, a mai spus directorul celui mai mare colegiu din Valea Jiului.
Toate școlile ar urma să facă astfel de proiecte pe care să le depună spre finanțare și majoritatea directorilor caută acum să scrie aceste documente, Pandemia a lovit crunt bugetele unităților de învățământ, care au fost nevoite să se adapteze, să cumpere materiale dezinfectante, măști, să ofere sprijin celor care rămân acasă, în scenariile hibride sau roșii și fondurile pot fi direcționate spre școlile care își fac la timp treaba.

Diana Mitrache