Elevi si profesori din Ungaria, Polonia, Portugalia, Estonia si Italia sunt, în aceste zile, alãturi de elevii din Petrosani. Copiii stau în gazdã la ai nostri, în timp ce profesorii aflã si ei care sunt metodele de predare la scoala româneascã. Parteneri sunt cei din Scoala I.G Duca din Petrosani si proiectul, ce poartã numele „LIKE the naturE – Tradition – Sport – Music!” este un parteneriat strategic pentru sustinerea schimbului de bune practici în domeniul scolar. Practic, copiii vin la scoalã acum, când cei de la noi sunt în sãptãmâna altfel si aflã astfel care este sistemul românesc de predare –învãtare.
„Prin acest proiect, cadrele didactice si elevii au diferite mobilitãti si locuiesc în familii în tãrile din proiect si învatã despre traditiile celorlalti, învatã sã le respecte si sã le pretuiascã”, a spus Ramona Asan, coordonator în acest proiect.
Copiii, care au fost selectati din rândul celor cu rezultate bune la învãtãturi, participanti la diverse olimpiade, spun acum cât de multe au învãtat.
„Am fost în Estonia si pot spune cã am învãtat multe despre cultura lor. Au un alt mod de a vedea lucrurile. Sunt mult mai bine organizati, la scoalã nu fac lucruri complicate si cred cã le este mult mai usor. Acum am la mine acasã pe cineva din Polonia si spune cã e frumos orasul nostru. Am dus-o la Pestera Bolii, la munte si i-a plãcut, iar eu pot sã spun cã am învãtat sã vorbesc engleza mult mai bine decât o fãceam doar cu cursurile de la scoalã”, a spus Ariana, una dintre fetele ce participã la acest proiect. ”Am învãtat, pot spune, sã vorbesc engleza, doar într-o zi, mult mai bine. Am la mine un bãiat din Ungaria, are 14 ani si mã înteleg foarte bine cu el. Va fi, cu sigurantã, una dintre cele mai frumoase experiente din viata mea. Mi-a spus cã ei nu dau examen la finalul clasei a VIII-a si mi s-a pãrut important si pot spune cã, din câte mi-a zis, la ei la scoalã e mai usor ca la noi. Au foarte putine examene, mai putin de învãtat si chiar au timp mai mult pentru ei”, a spus si Sebastian Caramete, un alt tânãr participant la acest proiect.
Profesorii sperã ca activitãtile derulate în cadrul proiectului, sã conducã la cresterea interesului pentru a face sport si a fi activ, la ideea de a proteja mediul înconjurãtor, de a cunoaste, a accepta si respecta traditiile si obiceiurile altor popoare.
„Am vãzut foarte multe lucruri frumoase si am identificat tot felul de metode active pe care partenerii nostri le folosesc. Merg mult pe dezvoltarea competentelor, pe învãtarea prin proiecte si voluntariat. Si noi avem astfel de activitãti, dar am reusit sã gãsim si alte elemente pe care sã le putem aplica si la noi”, a mai adãugat Ramona Asan.
Tara coordonatoare este Ungaria si profesorii de aici spun cã este o oportunitate pentru toti, mai ales cã orasele noastre, Petrosani si Varpalota sunt înfrãtite de un sfert de veac.
„E o mare bucurie pentru noi cã suntem aici, la Petrosani. Este o muncã de câteva luni si abia acum am ajuns aici. De fapt este rodul colaborãrii din cele douã scoli din orasele noastre înfrãtite. Dorim ca elevii sã cunoascã istoria, sportul, cultura din tãrile participante. Noi suntem pentru a IV-a oarã aici si dorim ca între copii sã se dezvolte o prietenie europeanã”, a spus Tamás Dobos, profesor care coordoneazã proiectul din Ungaria.
Delegatiile, care vor sta în zona municipiului Petrosani timp de o sãptãmânã, au fost primite si de primarul Tiberiu Iacob Ridzi, care a încercat sã puncteze importanta pe care noi o dãm scolii, dar si sã atragã atentia asupra metodelor greoaie care încã îngenuncheazã elevii de la noi.
„România nu mai e demult o tarã care sã învete de la altii, pentru cã putem sã arãtãm si noi din experienta noastrã si sã o împãrtãtim. Aceste programe au acest scop principal ideea de a învãta unii de la altii. Acum sistemul de învãtãmânt de la noi, trebuie sã recunoastem cã e unul bazat pe memorare, mai mult decât pe activitãtile practice si descoperirea si cultivarea activitãtilor celor mici. Poate gãsim astfel modalitãti de a-i face pe copii sã meargã la scoalã de plãcere si nu cu teama cã nu au învãtat destul de bine”, a spus Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani.
Cei implicati în proiect vor face demonstratii sportive, vor organiza un bal al bobocilor, vor vizita cetatea din Deva si Castelul Corvinilor, iar elevii si profesorii din aceste tãri partenere vor avea de învãtat unii de la altii despre prioritãtile învãtãmântului.
Diana Mitrache