Pentru anul școlar 2024-2025, procesul de titularizare va fi unul deosebit de important și complex, având în vedere schimbările
semnificative aduse de noile reglementări și metodologii.

Potrivit informațiilor, în conformitate cu metodologia-cadru de mobilitate, catedrele vacante și rezervate complete și incomplete pentru anul școlar viitor vor fi afișate pe 22 februarie 2024. Acest pas esențial va deschide drumul pentru profesori către obținerea posturilor dorite în sistemul educațional.
Un alt aspect crucial îl reprezintă data de 17 iulie 2024, când va avea loc proba scrisă a concursului de angajare în învățământ, cunoscut sub numele de Titularizare 2024. Înscrierea candidaților pentru acest examen va începe din 8 mai și se va încheia pe 17 mai 2024, conform dispozițiilor oficiale.
O schimbare semnificativă în acest proces o reprezintă posibilitatea ca profesorii să se titularizeze și pe jumătate de normă începând cu anul școlar 2024-2025, conform ordinului nr. 6.876 din 22 decembrie 2023. Această modificare vine în întâmpinarea nevoilor din sistemul educațional și oferă flexibilitate atât cadrelor didactice, cât și unităților de învățământ.
De asemenea, conform noilor reglementări, profesorii pot rămâne titulari până la vârsta de 70 de ani, cu condiția să nu fi primit decizia de pensionare. Cererile pentru acest scop au fost depuse conform calendarului oficial, până la data de 29 ianuarie.
Inspectoratele școlare, în conformitate cu metodologia de mobilitate, vor continua să stabilească viabilitatea posturilor didactice pentru anul școlar 2024-2025, asigurând astfel un proces corect și transparent pentru toți cei implicați în acest proces esențial pentru educație.
Monika BACIU