De 19 ani, copiii din Varpalota, Ungaria, vin la Petrosani si cei de aici pleacã în orasul din Ungaria. Este un schimb reciproc între cele douã localitãti, care, anul viitor, împlinesc douã decenii, timp în care s-au inspirat în administratie si au luat pãrtile bune de fiecare parte. Acum, copiii din Varpalota sunt la Petrosani si noi i-am gãsit foarte entuziasmati. Sunt gata de aventuri în zona noastrã, vor la munte, asteaptã sã fie dusi prin împrejurimi, dar si la baie.

„Sunt prima datã la Petrosani si mã simt foarte bine. Din  ce am observat de marti, de când am venit, este cã în acest oras este o viatã comunitarã intensã. Toatã lumea stã afarã si asta se întâmplã la noi mai putin. Noi, neavând munti în zona în care trãim, asteptãm cu nerãbdare sã ajungem acolo. Apoi ne place si la hotel, am mâncat foarte bine, ne asteaptã si o baie la Geoagiu si abia asteptãm”, a spus Holdosi Piroska, profesoarã, care însoteste grupul de copii.  Sunt 19 copii si 4 profesori care au venit la Petrosani, iar copiii din Petrosani, însotiti de profesori sunt acum în Varpalota. Delegatia a fost primitã la Petrosani de viceprimarul Florin Nicolae, care a vorbit despre colaborãrile din fiecare an.

„Ai nostri deja se aflã în Varpalota, se simt bine acolo si asta vrem sã facem si noi pentru elevii din Varpalota, care sunt aici. Este numai un punct din programul pe care îl avem an de an. Sunt întâlniri între scoli, chiar culturale, dansatori, ei vin la noi si noi la ei. Nu este doar un schimb de elevi. Încercãm sã mergem, pe viitor, chiar si pe partea economicã, sã ajungem acolo cu grupuri de investitori, care sã plece în Ungaria  si sã facã legãturi între cele douã orase”, a spus Florin Nicolae, viceprimarul municipiului Petrosani. Anul viitor, relatiile se vor extinde si mai mult si asta pentru cã se împlinesc 20 de ani de când cele douã  comunitãti s-au înfrãtit.   „Încercãm sã facem chiar o sedintã de consiliu local comunã, la Varpalota si la Petrosani si vom aproba programul pe urmãtorii doi ani în ceea ce priveste cele douã orase”, a conchis edilul.  Schimburile dintre Petrosani si Varpalota au vizat diverse servicii si fiecare comunitate a aflat cum merg treburile în orasul înfrãtit. Maghiarii din Varpalota vin la toate manifestãrile culturale din Petrosani si, la rândul lor, lanseazã  invitatii celor din Petrosani la actiunile lor.

Diana Mitrache