Am trăit să o vedem și pe asta: sârbii au venit în Valea Jiului să se inspire din ceea ce am reușit noi să facem în tranziția de la cărbune spre o altă viață. Suntem luați de exemplu și ne-au mărturisit că nu au căutat să afle doar cum am reușit, ci și ce nu ne-a reușit. Vor sta mai multe zile la noi și vor vedea cu ochii lor ce am putut face noi.

„Program de schimb între regiunile carbonifere în tranziție” se numește generic proiectul în care sunt implicați sârbi și români, iar prima întâlnire a avut loc la Vulcan. Autoritățile de la noi au vorbit despre ce am știut noi să facem, au mers și la Universitatea din Petroșani, au vorbit și despre academia care face reconversia minerilor în lucrători pentru eoliene și vor vizita și câteva obiective miniere.
„Am ajuns în regiunea de aici și credem că este o oportunitate pentru toți să schimbăm idei, să vedem ce avem în comun și care sunt posibilitățile de viitor. Am văzut, deși suntem de doar o zi, că aici sunt munți și suntem înconjurați de ei și suntem fericiți că vom face mai multe vizite ca să vedem totul”, ne-a spus Ianis, unul dintre membrii delegației sârbe.
Ideea este că și noi am făcut pași înaintea lor și că sârbii sunt interesați de tot ce am știut și am fost nevoiți să plecam în zonele miniere ale Văii Jiului, ca să știe ce îi așteaptă.
„Este un schimb de experiență între Valea Jiului și câteva locuri miniere din Serbia. Delegația care a venit în Valea Jiului pentru 4 zile a venit pentru a observa ce am făcut noi în tranziția din anii 90 până acum. Să învețe din cele bune, dar și din cele mai puțin bune, pentru că așa cum știm, tranziția nu a fost ușoară și a avut implicații în zona socio-economică”, a explicat Alexandru Kelemen, director ADTI Valea Jiului, scopul proiectului.
Gazde au fost cei din primăria de la Vulcan, iar oaspeților le-a vorbit primarul. „Noi ne bucurăm că suntem gazde. Înțeleg că și cele două regiuni din Serbia trec prin aceleași probleme ca și noi, în Valea Jiului. Ei sunt la început și noi le vom prezenta regiunea, ce a fost mineritul și unde am ajuns, dar și ceea ce ne propunem să facem, ca să trecem de la cărbune, la turism, dar nu numai. Sperăm să facem un schimb de experiențe care să ne ajute reciproc”, a spus Cristian Merișanu, primarul municipiului Vulcan.
Timp de 4 zile, delegațiile din Serbia vor vizita chiar și unități miniere aflate încă în funcțiune la noi, dar și zone în care au fost mine și s-au închis. Se vor întâlni cu experți și profesori de la universitatea din Petroșani, vor vedea ce înseamnă turismul.

Diana Mitrache