Și mina Lonea se închide în câțiva ani, iar o parte dintre construcții ar putea fi salvate. O spun specialiștii care militează pentru reconversia patrimoniului industrial, însă, nimeni nu a făcut nimic nici aici. Și, la fel cum s-a întâmplat cu mina Petrila, am putea să ne trezim prea târziu.
Sunt mai multe construcții de la mina Lonea care ar putea fi convertite și arhitecții ce au salvat cu greu clădirile de la mina Petrila spun că ar fi un moment potrivit pentru asta. Dar statul cere bani pe ele și primăriile nu au, așa încât singura soluție viabilă pare acum doar demolarea.
„Nu știu dacă ar putea fi salvată  de la închidere, dar ar putea fi salvate unele clădiri. Mă refer și la calea ferată, dar și la alte obiective care ar fi în interesul comunității din Petrila”, a spus Vasilică Jurca, primarul orașului Petrila.
Arhitecții, care au luptat pentru a salva patrimoniul de la Petrila, spun acum că CEH a dat un răspuns scrisorii adresate de Coaliția Valea Jiului Implicată, prin care, pentru păstrarea unor clădiri ale Minei Lonea solicită realizarea unui studiu cu privire la potențialul de reconversie funcțională.
Mai mult, oficialii spun că este necesar ca, în cadrul unei consultări publice să evidențieze clădirile care se doresc a fi păstrate de către comunitatea locală, dar și să identifice o entitate publică, ori un investitor, care să cumpere activele respective de la Complexul Energetic Hunedoara.
„Am văzut cum s-au derulat lucrurile și cu mina Petrila și cred că singura variantă va fi tot prin cumpărare. Probabil, unele dintre obiectivele minei Lonea, care sunt de interes patrimonial ar putea fi introduse în patrimoniul industrial, ca să fie obligați cumva cei de la CEH să nu le dărâme, dar, cu siguranță, legislația nu ne va permite să le luăm gratis, decât să le cumpărăm.  Nu știu ce să zic. Poate lucrurile se schimbă, poate vom găsi bani în viitoarele axe de finanțare și pentru lucrul acesta”, a spus Vasilică Jurca, primarul orașului Petrila.
Mina Lonea nu se va închide curând, însă, demersurile ar trebui începute.
„Dacă vorbim despre mina Lonea, eu cred că va mai funcționa vreo 5 sau 6 ani de acum încolo și vorbim despre lucrurile acestea mult mai încolo. Deci, până la acel moment, se vor mai schimba lucrurile și vis a vis de legislație ”, mai spune primarul din Petrila.
Dar, între timp, Primăria Petrila a făcut următorul anunț:
„În conformitate cu prevederile Legii Minelor și cu intenția C.E.H. S.A. de prelungire a activității de închidere a minei până în anul 2027, firma de proiectare elaborează documentația „Actualizare Plan de încetare a activității pentru sucursala E.M LONEA” din cadrul C.E.H. S.A.. Conform Deciziei Consiliului Europei nr. 787/2010, costurile eligibile în cadrul Ajutorului de Stat de la bugetul național, sunt cele de închidere și punere în siguranță a subteranului, de dezafectare/demolare construcții, drumuri rețele și circuite feroviare şi de ecologizare a incintelor, haldelor și terenurilor aferente. Totodată documentația prevede, conform Legii Minelor nr. 85/2003, refacerea (aducerea pe cât posibil la starea inițială) a zonelor afectate de activitatea minieră”.
„Ce ne interesează pe noi, și o să solicit la CEH, este ca în planul de închidere să fie prinse niște lucrări care să fie și în ineteresul comunității. Asta, pentru că, la momentul când se va închide,  vom folosi niște drumuri, pe care ei le strică și noi ar trebui să le reparăm. Așa că o să le cer să facă niște investiții. Mă gândeam chiar la drumul de centură, până undeva în zona depoului să fie asfaltat”, a conchis Vasile Jurca.
Cei care doresc să se implice o pot face. Registrul de închidere al minei conține o scurtă descriere a principalelor lucrări prevăzute.
Având în vedere urgența acestei acțiuni, termenul de consemnare în registru este până la data 6 noiembrie 2020. Asta pentru că, din momentul închiderii minei, activele aflate în proprietatea C.E.H. S.A., nu mai pot fi menținute în continuare de către aceasta, ele fiind propuse spre demolare, întrucât odată scoase din funcțiune nu mai servesc scopului pentru care au fost construite. Dacă se dorește menținerea în continuare, acestea pot fi solicitate și preluate de un alt proprietar.
Diana Mitrache