Scenarii complicate, dar desprinse din realitate, au fost propuse pentru Concursul național de salvare minieră și de suprafață. Suntem la ediția cu numărul 14 și, de tot atâția ani, cei care salvează viețile oamenilor din incendii, ori medii explozive, sunt antrenați ca să facă față realității. La INCD INSEMEX Petroșani a început concursul între echipe.
Împărțiți pe echipe, fiecare salvator are misiunea lui, iar modul cum se coordonează fiecare în ansamblul echipei, face uneori diferența între viață și moarte. Așa că, tocmai din acest motiv, specialiștii de la INCD INSEMEX Petroșani îi supun acestor teste.
Prin galerii imaginate din spații strânse, cu fum și concentrații virtuale de gaze,
salvatorii trec, pentru a găsi
victime. Sunt oamenii a căror
viață depinde de priceperea lor.
„Ne ajută foarte mult un asemenea concurs, pe noi, ca
salvatori, pentru că, pe lângă exercițiile pe care noi le facem la unitățile miniere, acest concurs ne împrospătează informațiile. Ne întâlnim cu o simulare de
caz concret. Eu particip pentru
al IV-lea an și este benefic. Ca și condiții, în mină e mult mai greu, că ne lovim de multe alte probleme, pe care aici nu le putem simula, dar este asemănător”, spune George Mădălin Brândău, șeful echipei EM Livezeni, unul dintre
competitorii înscriși la categoria minieră.
Pe traseu, o echipă de specialiști în securitatea muncii și medici de urgență sunt gata să observe greșelile, să le depuncteze, dar recunosc cu toții că mai bine să fii depunctat la un concurs, decât la un accident cu victime să faci greșeli.
„Urmăresc exact aceleași lucruri ca întotdeauna. Urmăresc ca participanții să aplice corect procedurile de prim ajutor. Îmi doresc să plece de aici cu lucruri noi pe care să le folosească în activitatea lor de zi cu zi”, afirmă dr Cătălin Popa, medic de urgență.
La final, după ce a verificat modul în care salvatorii au
acordat primul ajutor și au
transportat victimele, medicul Cătălin Popa le-a explicat și ce greșeli au făcut.
La concurs au venit salvatori din toartă țara. Sunt împărțiți în două, cei de la suprafață și cei din subteran, iar prima zi a concursului, a fost dedicată celor de la unitățile miniere din țara noastră.
„La partea de subteran avem 7 echipe. Patru sunt din Complexul Energetic Valea Jiului, de la cele 4 unități miniere și 3 din rândul Societății Naționale a Sării, adică de la Salina Praid, Târgu Ocna și Salina Dej. La partea de suprafață avem 4 echipe, Falck Fire, Metrorex București, două fiind de la Termocentrala Ișalnița și Turceni. Este un stagiu de pregătire. Toți salvatorii trec prin instruirea de către noi și reinstruire, o dată la doi ani. Dar, anual, în cadrul acestui concurs, putem evalua ceea ce pun în practică la unitățile lor, cum răspund în cadrul intervenției în medii
toxice, inflamabile, respectiv, în zonele miniere”, a spus Cristian Nicolescu, șeful Laboratorului Riscuri- Salvare din INCD INSEMEX Petroșani.
La Petroșani, la sediul
institutului de cercetare
INSEMEX Petroșani, există un poligon special de antrenamente, în care se pot simula toate
scenariile posibile, inclusiv cu ajutorul realității virtuale. Așa că acest concurs îi pune pe salvatori în fața unor probe cu care oricând se pot trezi în realitate. De altfel, și acum, la acest
concurs, organizatorii au mizat pe un caz real. „Am gândit chiar un scenariu legat de un
eveniment recent de la noi din țară și vedem cum șefii de echipă, care conduc aceste echipe, reacționează, împreună cu întreaga echipă”, a conchis Nicolescu.
Diana Mitrache