S ăptămâna viitoare are loc întrecerea de
salvare montană de nivel internațional, care se va ține în Parâng, la Rânca, sub coordonarea salvatorilor de acolo. Au confirmat prezența 11 echipe salvamont din 8 țări, iar de la noi vin și observatori, responsabili din cadrul Protecției Civile.
În perioada 21-23 martie 2023, la Rânca – Gorj are loc o întrunire profesională internațională a salvatorilor montani menită să testeze și să pună in valoare activitatea de salvare în munți. Salvatorilor montani le vor fi puse la încercare aptitudinile profesionale și sportive.
Conceptul acestui eveniment profesional implică, așa cum susțin salvatorii de la noi, parcurgerea unui traseu ce reprezintă exact derularea unei acțiuni de salvare montană pe timp de iarnaă, pornind de la primirea apelului și a detaliilor unde s-a produs evenimentul, parcurgerea unui traseul pe schiuri de tură, ori cu colțari de gheață, urcare în asigurare și coborârea în rapel, căutare în avalanșă, acordarea primului ajutor și transportul accidentaților în teren varian, orientare în teren, realizarea comunicațiilor cu Sistemul 112 și dispeceratele de urgență, radiocomunicații cu echipele terestre și cu echipajele elicopterelor de salvare.
Etapa pilot a acestei acțiuni s-a desfășurat in anul 2022, formatul propus de organizatori fiind testat de 17 echipe de salvare montană din România și o echipă din Serbia.
Este singurul eveniment de această amploare și până la termenul final de înscriere sunt confirmate 11 echipe de salvatori din 8 țări Austria (3), Cehia, Germania, Italia (2), Spania, Polonia, Serbia, Slovacia, la care se vor alătura 26 echipe din cadrul Salvamont Romania.
De asemenea, și-au anunțat intenția și au confirmat că vor participa ca observatori, responsabili din cadrul Protecției Civile și salvatori din cadrul serviciilor de salvare montană din Ucraina, iar cel mai mare for mondial de profil– Comitetul internațional de salvare alpină, a solicitat prezența a doi observatori.
Diana Mitrache