Copiii din clasa a III-a de la Scoala I.G Duca din Petrosani au venit la statia de la Dãnutoni, tocmai pentru a afla cum ajunge apa pe care ei o folosesc la robinet, din calanizare, înapoi în circuitul ei firesc. Au vizitat zonele de tratare, uneori s-au tinut de nas, când nu le-a plãcut mirosul si au plecat mai isteti si cu gândul sã economiseascã apa.

Nu sunt mai mari de un metru, dar au de gând sã foloseascã rational apa.  În plus, vizita la statia der tratare modernã de la Dãnutoni, le-a fost o adevãratã lectie. Toti au învãtat cã pot fi utili planetei Pãmânt, doar dacã închid la timp robinetul de acasã si cã apa pe care ei o folosesc trece prin site, filtre si alte procedee, pânã ce ajunge în Jiu. Dar sã ne explice ei cum stau lucrurile.

„Am învãtat cum aratã o statie de epurare si prin ce procese trece nãmolul ca sã putem folosi din nou. E important sã economisim apa, cã altfel, într-o zi, o sã ajungem sã nu mai avem apã”, ne-a spus o fetitã, în timp ce un bãietel a vrut si el sã ne vorbeascã despre importanta apei: „Am învãtat aici cã trebuie sã curãtãm bine apa, cã altfel rãmânem fãrã ea. Ea trece prin mai multe etape, prima datã se curãtã mizeriile, iar apoi trece prin bazine, unde se curãtã si mai bine, apoi ajunge în Jiu”.

Ziua Mondialã a Apei este mereu un bun prilej de a educa tânãra generatie  ca sã învete importanta tuturor investitiilor în sistemele de epurare. Tocmai despre acest aspect le-a povestit celor mici, directorul tehnic al Apa Serv, Florin Donisã.

„Cu ocazia Zilei Mondiale a Apei, la statia de epurare de la Dãnutoni, am primit vizita unui grup de copii de la Scoala I.G. Duca, copiii de clasa a III-a, care sper cã de acum încolo vor pretui nevoia de a ocroti mediul. Asta pentru cã Ziua Mondialã a Apei asta îsi si doreste”, a adãugat si Florin Donisã,director tehnic al Apa Serv Valea Jiului.

Ziua Mondialã a Apei se sãrbãtoreste din 1993, în 22 martie, moment în care toatã lumea aflã despre nevoia de protejare a surselor de apã existente acum.

Diana Mitrache