U n plan care să cuprindă toate activitățile din turism, toate hotelurile, pensiunile și oportunitățile este ceea ce se conturează, în aceste zile, în Valea Jiului. La lucrări au venit reprezentanți ai administrațiilor publice din zonă, ai Băncii Mondiale, ai comunităților, oameni care fac drumeții și agenți de turism. Toți au ceva de spus, iar planul general va fi pus în
dezbatere publică.

Turismul all season
este ceea ce țintesc toți actorii implcați în realizarea acestui plan uriaș. Se vor construi piste de biciclete, se ia în calul tursimul pentru peșteri, pentru schi, sau drumeții, rafting pe apele de munte, iar cazarea în pensiuni trebuie și ea reglementată. De altfel, despre toate acestea se discută public în aceste zile, în Valea Jiului.
„Proiectul va sta timp de o lună de zile în
consultare publică și, până atunci, noi mergem și discutăm cu fiecare
entitate în parte, care are o inițiativă, pentru că el este o piesă importantă pe Tranziția Justă,
componenta de turism. Am integrat tot ce există de la gondole, tot ce înseamnă
transport pe cablu, transportul în comun,
sustenabil, sau cel independent, cu pozițiile pentru parcare. Am
identificat toate unitățile de cazare din Valea Jiului, clasificate și neclasificate și am aflat că doar 12% sunt legale în Valea Jiului. Avem 7.522 de locuri de cazare în Valea Jiului, ceea ce este xetraordinar de mult. Iar noi le avem cu datele de contact și pozția în teren”, a spus Mihai Danciu, reprezentant ADTI Valea Jiului.
„Avem nevoie de un concept integrat. Aceasta a fost și cerința Comisiei Europene, ca să poată schimba programul de Tranziție Justă.Colegii de la Banca Mondială ne-au ajutat să avem acest
masterplan. Îl prezentăm și împreună cu comunitatea locală, vrem să îl finalizăm. Este ceva ce, cel puțin pe România, nu s-a mai făcut”, a spus și Adina Vințan, reprezentant Valea Jiului Implicată.
S-au făcut liste de proiecte și s-au enumerat prioritățile. Așa că și
primarii de la noi au
propuneri: „Vrem să facem proiecte integrate în Valea Jiului, ca să fim eficienți. Sigur, Vulcanul vine cu un proiect de legătură între stațiunea Vâlcan și Straja. Ne-am propus asta mai demult, dar acum, având astfel de surse de finanțare, s-ar putea să reușim și ideea să devină viabilă.
Și vrem să dezvoltăm și turismul de vară. La noi vara avem avem turiști și avem activități de ciclism, longboard, automobilism, așa că ne propunem să facem o zonă d ecampare și în Pasul Vâlcan. Vedem parcuri de aventură,
corturi, o scenă, iar cei
care doresc, să vină și la noi”, a spus Cristian Merișanu, primarul municipiului Vulcan.
Iar ca noutate, se vorbește acum chiar de turism încă din poarta de intrare în Valea Jiului, din Defileul Jiului. „Aninoasa are o viziune și vrea crearea unei zone de agrement în zona Gambrinus, care este în faza de a obșține drumul de acces spre locul respectiv. Este pe versantul ce se vede dinspre Petroșani. Ne-am gândit că este o soluție pentru turism”, a spus Ion Sfia, viceprimarul orașului Aninoasa.
Dar aici, în acest plan integrat s-au implicat, ca voluntari, și tineri cu experiențe europene și nu doar.
„De 18 ani, am lucrat în foarte multe locuri din Europa. Am văzut că s epoate și în țări mai sărace, ca Malta, Portugalia, sau Tirol. Am văzut că se poate face turism cu oameni simpli, care au afaceri ce stau în picioare de 400 de ani. Am lucrat la un resort care a fost șters de pe fața pământului în timpul războiului, dar oamenii, localnicii, s-au unit și au prosperat. Am experiență în turism și am zis că dacă pot să ajut cu ceva, vreau să particip și aici. Se poate, avem potențial, dar ne trebuie suportul tuturor, de la autoritățile publice, Guvern, la localnici”, a explicat Dan Maxim, reprezentant Valea Jiului Society, care a spus că
aici nu prea avem unități de cazare competitive,
că mai este de lucru și că va împărtăși experiența
lui în acest domeniu, ca voluntar.
„Cred că trebuie să evaluăm ce avem noi mai bun în Valea Jiului. Avem chiar turism ecumenic, că avem aici biserici de lemn cu care ne putem mândri și ar trebui să le punem în valoare. Elementul definitoriu este, însă, cel al turismului industrial, pentru că avem niște foste mine, care se pot transforma în obiective turistice. Dar nu lăsam deoparte tursimul de iarnă, montainbike-ul, sportul ce implică un caiac pe apă și drumețiile pe munte, unde avem un potențial extraordinar”Mihai Kelemen, directorul ADTI.
Turismul trebuie să fie varianta câștigătoare,
pentru că zona noastră are potențial, iar acest masterplan va fi public dezbătut în următoarea perioadă.
Diana Mitrache