Peste 700 de cazuri de rujeolă au fost înregistrate în ultimele zile, iar un bebeluș nevaccinat a murit. Sunt statisticile unei epidemii care fusese, până recent, eradicată.
Medicii ne spun că trebuie să ne vaccinăm copii, iar adulții care nu au făcut asta, ar trebui să știe că își pun viața în pericol. Peste 760 de cazuri noi de rujeolă au fost înregistrate în ultima săptămână, arată datele publicate de Institutul Naţional de Sănătate Publică. De asemenea, s-a înregistrat încă un deces, al 18-lea, la un copil de 10 luni din Bucureşti, nevaccinat.
În Hunedoara, medicii spun că avem și noi cazuri confirmate. „Din păcate, în perioada pandemiei, a existat la nivel internațional, o scădere a acoperirii vaccinale. Dar cea mai mare scădere s-a observat la cavinul împotriva rujeolei, oreonului și rubeolei, spun OMS, ajungând până la 75 % la nivel global. Asta s-a întâmplat și în România și, din păcate și la nivelul județului Hunedoara”, a spus dr Cecilia Birău, purtător de cuvânt al DSP Hunedoara.
Primele cazuri au apărut în 2023 și doar la cei nevaccinați. Au fost cazuri de la copii 3 luni, până la oameni de 40 de ani.
„Persoanele de 40 de ani nu aveau cum să fie vaccinate, deoarece nu exista acest vaccin în România. Cu două înțepături se previne o boală, care, după cum ați aflat, duce la deces. Mai ales la cei care nu au o imunitate corespunzătoare și nu pot fi vaccinați. Și mă refer la copiii mici sau, la nivelul României, au fost și adulți care au murit din cauza rujeolei”, mai spune dr Cecilia Birău.
Dacă populația s-ar vaccina, nu am avea astfel de situații.
În condițiile de acum, însă, există un risc mare și pentru copiii prea mici, dar și pentru adulții care nu au făcut vaccinul. „Nu cred că o mamă vrea să își vadă copilul cu febră, bolnav în spital, pentru că rujeola duce chiar la deces. Dar poate duce și la complicații grave, la nivel respirator, sau la nivelul sistemului nervos central, cu encefalită rujeolică”, a conchis dr Cecilia Birău.
În Hunedoara sunt între 20 și 25 de cazuri depistate lunar.

Diana Mitrache