Directia de Sãnãtate Publicã Hunedoara demareazã în perioada 20-25 aprilie o campanie de constientizare asupra importantei si beneficiile vaccinãrii.
Sub sloganul „Prevenire. Protectie. Vaccinare.”, în aceastã perioadã se vor derula activitãti de informare si implicare a publicului tintã, si de abordare a provocãrilor legate de vaccinare, precum si organizarea de puncte si sesiuni de vaccinare accesibile comunitãtilor cu risc.
În România, în perioada 2016-2019, pînã la data de 22.03.2019, au fost confirmate 16.211 cazuri de rujeolã, din care 62 decese. Ca mãsurã de limitare a epidemiei de rujeolã, la nivel national au fost organizate campanii de vaccinare cu RRO a copiilor nevaccinati si incomplet vaccinati. Potrivit specialistilor, este necesarã o acoperire vaccinalã de 95% pentru prima si a doua dozã de vaccin RRO, pentru atingerea nivelului de imunitate a populatiei necesar pentru a întrerupe transmiterea endemicã a virusului.
De asemenea, de la începutul sezonului de gripã 2018-2019 pânã la data de 22.03.2019 au fost confirmate 2108 cazuri de gripã si au fost înregistrate 180 decese confirmate cu virus gripal; au fost vaccinate antigripal 1.327.727 persoane din grupele la risc si au fost publicate recomandãri pentru populatie si pentru spitale. Acestea sunt doar câteva date statistice care subliniazã rolul important al vaccinãrii.
“Procentul de populatie care trebuie vaccinatã pentru a se ajunge la imunitatea colectivã variazã pentru fiecare boalã, dar ideea de bazã e simplã: dacã destul de multe persoane sunt  protejate, acestea vor proteja persoanele vulnerabile din comunitate, prin reducerea  transmiterii bolii. Dacã ratele de vaccinare scad, imunitatea  colectivã se distruge, ceea ce duce la cresterea numãrului de  cazuri. Imunitatea colectivã functioneazã doar dacã  majoritatea populatiei e vaccinatã (de exemplu, 19 din 20 persoane trebuie vaccinate împotriva rujeolei pentru a proteja persoanele nevaccinate).  Când o parte semnificativã din populatie devine imunã, se atinge pragul sau nivelul de imunitate colectivã (NIC) , iar boala nu mai poate persista în populatie”, declareã Monica Cîndea, director executiv DSP Hunedoara.
Marius Mitrache