D incolo de empatie, compasiune și respect, familiile copiilor grav bolnavi au nevoie de multă comunicare. Să înțeleagă ce li se întâmplă copiilor lor, cum îi pot ajuta, cum trebuie să îi trateze și să le explice fiecare procedură prin care trec.
Despre aceste lucruri s-a vorbit la conferința “Rolul familiei în îngrijirea pacientului pediatric” pe care Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse a organizat-o la Palatul Parlamentului împreună cu Fundația pentru Copii Ronald McDonald.
Pentru că studiile au arătat cât de important este sprijinul corect al familiei în tratamentul și recuperarea unui copil bolnav, Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse sprijină proiectul-pilot pe care Fundația pentru Copii Ronald McDonald îl derulează la Spitalul Marie Curie și prin care medicii și asistentele din spital urmează cursuri de comunicare pentru învăța cum să discute clar și concis, într-un limbaj accesibil și empatic, cu familiile micilor pacienți.
“Îi mulțumesc doamnei Amalia Năstase pentru partene-riatul de astăzi, care va continua pe termen lung, doamnei Dumitrița Gliga, președinta Comisiei pentru Învățământ a Camerei Deputaților pentru găzduire și domnului ministru al Sănătății Alexandru Rafila
pentru prezență și implicare. De asemenea, le mulțumesc tuturor invitaților – medici, psihologi, profesori universitari, deputați, senatori – pentru ideile constructive pe care le-am discutat astăzi și îi asigur de toată deschiderea mea pentru punerea lor în aplicare”, a declarat Natalia Intotero, ministrul Familiei.
La rândul său, președintele Fundației pentru Copii Ronald McDonald, Amalia Năstase spune că s-a făcut înca un pas inainte pentru ingrijirea centrata pe familie a copilului.
“În parteneriat cu Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalității de Șanse si Doamna Ministru Natalia Intotero si la initiativa Fundația pentru Copii Ronald McDonald am moderat debaterea “Rolul familiei in ingrijirea pacientului pediatric” si am concluzionat că familia ar trebui sa fie partenerul de baza în tratamentul copiilor, alături de personalul medical. Familia nu trebuie să fie privită doar în contextul programului de vizită, ci alaturi de echipele medicale trebuie sa devina partener.
Familia spune povestea copilului, contribuie la calitate și siguranță în tratament, susține sănătatea mintală și bunăstarea copilului”, spune Amalia Năstase.