Alarme mai mult, sau mai puțin fals direcționate, ori înțelese greșit, au alertat populația Văii Jiului. Ultimul Ro-Alert a fost dat duminică noaptea. Doar că, acesta anunța urși în zone populate, iar realitatea era cu totul alta. ISU a decis alarmarea populației în baza unui protocol.

Urșii erau mistreți și nu erau în curtea oamenilor, ci pe un deal din apropiere. Iar gara Petroșani era, defapt, gara Strâmbuța, din Defileul Jiului.
Populația Văii Jiului a fost bulversată cu alarme, unele chiar la ore destul de nepotrivite și total eronate.
Acum câteva zile, o ursoaică cu pui, era defapt un mistreț cu pui, iar gara din Petroșani în care a fost observat un urs, era defapt gara Strâmbuța, din Defileul Jiului, o zonă aflată în Parcul Național Defileul Jiului, unde, după ora 22,00, când a fost dat Ro-Alert, e greu de crezut că ar fi oameni.
Cei de la ISU Hunedoara, însă, ne-au spus că urmează doar niște protocoale în astfel de situații. „Referitor la mesajele transmise pe teritoriul județului Hunedoara, au fost, într-adevăr, numeroase situații în care apelantul la numărul 112 nu reușea să transmită, ori nu putea să transmită toate informațiile necesare, localizarea sau specia animalului observat. Pentru a preveni producerea unor situații de urgență și în aceste cazuri este transmis un mesaj Ro-Alert de avertizare a populației. În urma recunoașterii în teren, situația poate fi diferită, atât privind specia, cât și locația. Cu toate acestea, echipajele de intervenție acționează în zona corectă, fără a se emite un nou mesaj Ro-Alert”, a spus Lucian Morogan, purtător de cuvânt al ISU Hunedoara.
Sistemul Ro-Alert este folosit în situații majore, în care viața și sănătatea cetățenilor sunt puse în pericol. Din punct de vedere tehnic, indiferent de locația exactă unde a fost observat, în cazul nostru, animalul sălbatic, mesajul Ro-Alert va fi transmis pe un areal cu diametrul de 6 km, așa că toate persoanele care au telefoanele pornite și nu au dezactivată posibilitatea primirii acestor atenționări, vor primi mesajul.

Diana Mitrache