Investitii, dividende pentru actionari, datorii achitate, profit, bonificatii pentru angajati si o mai bunã colaborare cu clientii – persoane fizice ori juridice- este doar o parte a rezultatelor obtinute în acest an de operatorul de apã si canal din Valea Jiului. Profitabilitatea societãtii se vede si în costul serviciilor oferite populatiei, astfel cã Apa Serv Valea Jiului poate mentine aceleasi tarife.
Operatorul de apã si canal din Valea Jiului si-a fãcut bilantul pentru anul 2017, iar rezultatele sunt foarte bune în conditiile în care s-au fãcut eforturi considerabile pentru a atinge cel mai important obiectiv.
”Principala noastrã grijã a fost aceea de a reusi sã mentinem aceleasi tarife la apã si canalizare, în conditiile în care majoritatea operatorilor din tarã au crescut preturile. Sunt numeroase cauze, dar noi am reusit sã nu operãm majorãri de pret, sã nu împovãrãm populatia Vãii Jiului”, a declarat Costel Avram, directorul general al SC Apa Serv Valea Jiului.
Datorii zero
Conducerea societãtii si-a fãcut si un bilant pe perioada 2013 –2017, de când managementul a fost preluat de Avram. Dacã la preluare, Apa Serv Valea Jiului era înglodatã în datorii, în prag de insolventã si cu executorii care amenintau cu falimentul, astãzi s-a ajuns în situatia de a avea zero creante. ”Datoriile restante în sumã de 3.550 mii lei la 31.12.2013 au ajuns la 0 în prezent. Acest lucru s-a realizat prin gestionarea eficientã a disponibilului de numerar astfel încât a fost asiguratã desfãsurarea activitãtii curente, dar si respectarea angajamentului de platã încheiat cu Apele Române pentru datoria restantã. (…)
Media gradului de încasare facturi restante a crescut de la 3,93% în 2013 la 4,90% în prezent, iar la facturi curente a crescut de la 64,05% în 2013 la 73,50% în 2017. La 31.12.2013, pierderea contabilã de acoperit era de 5.747.747 lei, pierdere care a fost acoperitã astfel încât, anul 2016 a fost primul an în care s-au repartizat dividende actionarilor. (…) În cursul anului 2017 furnizarea apei potabile cãtre populatie a fost asiguratã în regim de 24 ore din 24 chiar dacã uzinele de apã au functionat cu reactivi peste 2.000 ore”, a explicat directorul general al Apa Serv Valea Jiului.
Energia verde a adus profit
Operatorul de apã a reusit si în acest an sã obtinã un profit consistent de pe urma vânzãrii energiei electrice produsã la microhidrocentralele proprii. Astfel, productia de energie electricã produsã în microhidrocentrale si cogenerare-statie de epurare, în anul 2017 este de 2.000 MW, iar contravaloarea energiei si a Certificatelor Verzi obtinute este de aproximativ 500.000 lei, ceea ce acoperã peste 70% din consumul de energie electricã al societãtii.
Investitii din fonduri proprii
Apa Serv a reusit sã aducã apa si în casele a zeci de localnici din Valea Jiului, în zone greu accesibile, la gospodãrii unde pãrea imposibil cã serviciul sã ajungã în viitorul apropiat. Exemplul este strada Coasta din Petrosani, unde familiile asteptau de peste 40 de ani sã aibã apãla robinete.
”Am realizat extinderea retelei de distributie pe strada Coasta, Petrosani, strada Dãrãnesti – Petrosani, dar si extinderea retelei de canalizare în zona magazinului BILLA – Petrosani, Cimpa – Lonea, pe strada Castanilor – Petrila ori Serponi, Uricani. Un alt proiect de care sunt bucuros cã l-am finalizat este cel legat de Straja. Am realizat canalizarea menajerã în statiunea Straja – Lupeni atât cu fonduri proprii cât si cu ajutorul Consiliului Judetean Hunedoara, care a alocat pentru colectorul menajer în statiunea turisticã Straja-Lupeni peste 2 milioane de lei”, a mai spus Avram.
Primul operator care primeste fonduri europene
Apa Serv Valea Jiului a reusit sã obtinã în acest an al doilea proiect de modernizare a infrastructurii de apã si canal pe fonduri europene. În prima parte a acestui proiect, finantarea europeanã a fost de 118.406.893,49. Al doilea proiect derulat pânã în 2020 prevede modernizarea infrastructurii de apã si apã uzatã cu precãdere în vestul Vãii Jiului si are o finantare nerambursabilã de 323.748.755 lei. ”Contractul de finantare a fost semnat în data de 19.05.2017 si este primul contract din tarã aprobat de cãtre Comisia Europeanã. Proiectul se va implementa prin 11 contracte, pentru 6 deja fiind demaratã procedura de licitatie si se aflã în diferite faze de evaluare”, spun reprezentantii operatorului de apã si canal.
Ceasul acvatic de la Apa Serv Valea Jiului
Odatã cu prezentarea activitãtii pe acest an, conducerea societãtii de apã a inaugurat si o serie de investitii derulate la sediul societãtii. Ca o noutate, în holul în care sunt primiti clientii, firme ori populatia Vãii, functioneazã un ”ceas acvatic”. De realizarea lui s-a ocupat directorul tehnic al societãtii, Florin Donisã, si a devenit o curiozitate atât pentru angajati cât si pentru cei care trec pragul societãtii.
”Au fost fãcute o serie de reparatii si modernizãri si la sediul Apa Serv din Petrosani. Cel mai important este cã totul a fost realizat de angajatii nostri, nu de firme de specialitate care ne-ar fi costat foarte mult. Rezultatul muncii lor este exceptional, cum de altfel este si rezultatul tuturor colegilor mei. Fãrã efortul lor, fãrã muncã angajatilor societãtii nu s-ar fi putut realiza nimic din ceea ce avem astãzi si vreau sã le multumesc pentru acest lucru si sã le urez sãrbãtori fericite, atât lor cât si clientilor nostri”, a mai spus managerul Apa Serv, Costel Avram. Pe lângã multumiri, angajatii cu rezultate vor primi tichete cadou cât si prime în bani.
Maximilan Gânju