Sunt 12 revolutionari la Petrosani, iar unul a decedat acum câtiva ani, toti oamenii care si-au scos certificate si care, pe lângã facilitãtile acordate de lege, au mai cerut si altele.

Nu toti, dar si cei care au cerut, au cerut cam degeaba, dacã este acum sã facem bilantul, cã tot au fost luati în discutie la nivel national, cei care si-au scos certificate de revolutionar. La Petrosani, însã, si cei care au participat, dar care nu si-au scos acte, spun cã lucrurile nu au fost atât de grave sã merite ceva în plus.

„Lumea a iesit în stradã, dar, dupã ani si ani de zile, ne-am dat seama cã nu prea a fost revolutie, ci mai mult o loviturã de stat. Dintre cei care au fost participanti, eu nu mi-am cerut, pentru acele evenimente, certificat. Cu toate cã peste tot în Valea Jiului a fost vorba de voluntari, iar voluntarul nr. 1, iertati-mi lipsa de modestie, am fost eu. Sunt imorale aceste facilitãti, cã nu a fost Revolutie la noi, dacã e sã privim acum în urmã”, a spus Romulus Burdan, revolutionar fãrã certificat.

Raj Tunaru, Valeriu Piscoi, Constantin Bejinariu, Milu Vladislav, Vasile Ciser, Romulus Cruceru, Septimiu Crausz, Carmen Orosz, Mircea Bejenaru, Liviu Dandea, Dragos Marinicã si Petru Fulger, sunt numele celor care mai sunt acum în viatã si care au certificate de revolutionar eliberate la Petrosani. Si dacã nu a fost revolutie, ei spun cã au fost primii ce au avut curaj sã iasã în stradã.

Doi dintre ei, au primit si spatii comerciale, fãrã lictatie si Constantin Bejenariu a fost chiar în mijlocul unui scandal, atunci când o femeie cu 3 copii a fost scoasã dintr-un apartament, care i-a fost lui atribuit. Nu a fãcut nimic cu el si s-a dovedit cã femeia a fost evacuatã pentru cã nu avea dreptul sã detinã acel spatiu, iar acum si revolutionarul riscã sã îl piardã.

„Am avut douã cazuri, când doi revolutionari au primit spatii comerciale, fãrã licitatie, în baza legii, dar cu chirie, iar unul a renuntat la spatiu. Doar un spatiu mai este si acel contract expirã în 2017. Alti doi revolutionari au primit terenu intravilan pentru construirea de spatii comercial si au renuntat, iar acum nu mai sunt valabile contractele de închiriere”, a spus Adrian Neagoe, secretar al Primãriei Petrosani.

Parchetul General a declansat o amplã actiune împotriva comertului cu certificate de revolutionar „cu rol determinant la Revolutia din decembrie 1989”, care ar fi adus un prejudiciu de peste 4 milioane de euro. Pânã acum, existã probe certe de falsificare a 290 de certificate de revolutionar cu “rol determinant”, din totalul de 3.500, însã nu este exclus ca numãrul impostorilor sã creascã. Aceastã categorie de revolutionari a fost inventatã în 2014 de Guvernul Ponta. Posesorii acestor certificate false au obtinut lunar, începând cu luna ianuarie 2015, suma necuvenitã de 2020 lei. Prejudiciul total calculat pânã acum, de procurori, este de peste 12,88 milioane de lei. Legea nr. 341/2004 a recunostintei fatã de eroii-martiri si luptãtorii care au contribuit la victoria Revolutiei române din decembrie 1989, mai prevede, anual, si 12 cãlãtorii gratuite pe calea feratã, la clasa 1, dus-întors, cu toate categoriile de trenuri de cãlãtori. În judetul Hunedoara, au fost descoperite mai multe persoane din Deva cã ar fi primit, desi nu îndeplineau conditiile legale, titlul de „Luptãtor cu Rol Determinant” în Revolutia din 1989 si niciunul din Valea Jiului nu a fost nominalizat la aceastã categorie.

Diana Mitrache