Se circulă cu restricții în Defileul Jiului, pe artera rutieră.
Firme specializate, cu alpiniști, au ajuns în zonă, pentru că ploile și torenții pot antrenat spre carosabil bucăți mari de rocă. Procedeul se numește rănguire și este necesar, pentru că, recent, o femeie a fost lovită puternic de un bolovan, care a căzut de sus, prin parbrizul mașinii.
Ploile din ultimele zile au adus firme specializate în Defileul Jiului, unde, pe artera rutieră, pot să cadă bolovani. DRDP Craciova a început procedeul de rănguire și alpiniștii recunosc că mers pe versanți ca să vadă ce roci pot fi desprinse ușor de ploi ori animalele sălbatice.
„Noi, mergând acolo sus, eliberăm bolovanii, care pot fi un pericol iminent. Putem urca și până la 100 de m – 200 de metri. De exemplu, acolo unde a murit un om, acum câțiva ani, am urcat la 200 de metri. Era un fag, care a căzut peste stânci și toate au ajuns pe drum și de acolo a fost acel eveniment nefericit. Sunt bucăți foarte mari, câteodată și cât o mașină și, numai dacă le împingem puțin cu ranga, cad”, a spus alpinistul utilitar care coordonează echipa din Defileul Jiului.
Pericolul este cu atât mai mare cu cât, în ultimele zile, a plouat torențial, așa că drumarii au luat decizia de a lucra, mai ales în zonele cu potențial pericol. „DRDP Craiova are acel contract cardu pe 4 ani de zile și am dat o nouă comandă pentru firma specializată în astfel de lucrări. Cu această nouă comandă, acoperim tot sectorul de defileu de verificat. Cum facem noi verificarea pe drum, alpiniștii utilitari fac asta pe versant”, a precizat Cristian Tudor, reprezentant DRDP Craiova.
Sunt vizate mai ales zonele în care nu se pot pune plase.
Drumarii spun că, pe anumite porțiuni, acest lucru este imposibil sau interzis, fiind parc natural protejat, așa că doar alpiniștii utilitari pot face ceva. „Aceste verificări nu înseamnă că totul este 100% sigur. Pot apărea în urma viiturilor, ploilor puternice, sau a animalelor sălbatice. Este un sector de versant muntos, parc național, în care nu se poate torcleta, nu pot fi făcute alte tipuri de lucrări. Aici ar însemna să defrișăm pur și simplu zona, să montăm plase de protecție sau să torcletăm, dar acest procedeu este interzis în România”, mai spune Cristian Tudor.
Pe DN 66 între kilometri 102 și 110 și kilometri 116 și 121, în Defileul Jiului, au loc lucrări de rănguire a versanților.
Conform Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Craiova, traficul rutier se va desfășura cu restricții de circulație. Circulația se va închide alternativ câte 15-20 de minute pentru înlăturarea materialului căzut de pe versanți.
Se va lucra în perioada 10 – 14 iunie, cu posibilitate de prelungire, în funcție de volumul de lucru, și în săptămâna 17 – 21 iunie.
Diana Mitrache