Autoritățile din județul Hunedoara au impus reguli stricte privind sacrificarea mieilor și comercializarea produselor alimentare în perioada premergătoare sărbătorilor pascale, pentru a asigura siguranța alimentară și sănătatea publică.
Conform comunicatului emis de Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Hunedoara, funcționarea locurilor temporare de sacrificare a mieilor este permisă doar între 22 aprilie și 3 mai, înaintea Paștelui ortodox, în intervalul orar 07:00 – 17:00. Solicitanții și administratorii piețelor agroalimentare trebuie să respecte condițiile impuse de către DSVSA, implementând proceduri stricte de curățare și dezinfecție a spațiilor și dispozitivelor de expunere a mărfii.
De asemenea, în perioada menționată, DSVSA Hunedoara a dispus formarea unor echipe mixte de control pentru a verifica modul de sacrificare a mieilor și comercializarea produselor alimentare în diverse unități, inclusiv piețe agroalimentare, supermarketuri, restaurante și cofetării. Controlul vizează aspecte precum modalitatea de sacrificare a mieilor, comercializarea cărnii de miel, ouălor, laptelui, produselor din lapte, precum și a altor produse alimentare de origine animală și nonanimală.
Pentru a preveni riscurile pentru sănătatea publică asociate tăierii animalelor în spații neautorizate, DSVSA recomandă consumatorilor să se aprovizioneze cu carne de miel doar din unități și abatoare autorizate, sau din spațiile temporare autorizate special pentru sacrificarea mieilor.
În ceea ce privește transportul animalelor vii, DSVSA Hunedoara va colabora cu alte autorități competente, în special cu Inspectoratul Județean de Poliție, pentru a verifica legalitatea transporturilor de animale vii, în special a mieilor destinați sacrificării, și pentru a preveni răspândirea Pestei Porcine Africane.
Astfel, măsurile luate au ca scop asigurarea respectării legislației sanitare veterinare și a siguranței alimentare, precum și protejarea sănătății consumatorilor în perioada premergătoare sărbătorilor pascale.
Monika BACIU

foto ilustrativ