R egiunea Vest din România se pregătește să devină un adevărat lider în domeniul tratamentului anti-îmbătrânire, ecoturism și industria MICE (Meeting, Incentive, Conference, and Exhibition). Această ambițioasă transformare este susținută de o viziune strategică care pune în valoare resursele și potențialul regiunii pentru a atrage atât turiști naționali, cât și internaționali.

În ceea ce privește tratamentul anti-îmbătrânire, Regiunea Vest intenționează să se specializeze în utilizarea facilităților de tratament balnear pentru a oferi terapii anti-îmbătrânire adaptate persoanelor în vârstă. Exemple de succes precum Ana Aslan și Gerovital din alte regiuni pot servi drept inspirație pentru dezvoltarea unui turism medical de calitate și pentru promovarea sănătății.
”Regiunea Vest trebuie să se poziționeze ca o regiune-pilot în domeniul tratamentului antiîmbătrânire, ecoturism și MICE124 . Acest lucru poate fi realizat prin specializarea inteligentă a facilităților de tratament balnear din orașe și stațiuni spre terapia anti-îmbătrânire care va viza persoanele în vârstă. Exemple precum Ana Aslan și Gerovital din alte regiuni, pot constitui un punct de plecare în domeniul turismului medical și paleativ. Această ofertă poate fi completată prin controale medicale generale, chirurgie estetică cu lumină, program anti-fumat, tratament antialcool, programe de slăbire, etc. Astfel, pe fundalul unei populații aflate în depresie socială, mai ales în județele Hunedoara și Caraș Severin, Regiunea Vest are nevoie, de asemenea, de programe educaționale care să promoveze un stil de viață activ și sănătos. S3 recomandă specializarea inteligentă în telemedicină și medicină sportivă, ca urmare a cererii de piață și de lunga tradiție în sport din zonă: gimnastică, volei, handbal, kaiac-canoe, fotbal, rugby, înot sau arte marțiale. Impreună cu programele educaționale, aceste segmente medicale pot să devină o zonă competitivă la nivelul Regiunii Vest, cu beneficii sociale și economice importante”, arară strategia ADRVEST.
Pe lângă terapiile anti-îmbătrânire, regiunea are în vedere și oferirea de servicii medicale generale, chirurgie estetică, programe anti-fumat și anti-alcool, precum și programe de slăbire. Toate acestea vin în sprijinul unei populații afectate de depresie socială, mai ales în județele Hunedoara și Caraș Severin. Programele educaționale care promovează un stil de viață activ și sănătos sunt, de asemenea, esențiale pentru bunăstarea locuitorilor.
Specializarea în telemedicină și medicină sportivă reprezintă o altă direcție strategică pentru Regiunea Vest, datorită tradiției sale sportive și a cererii crescute pe piață. Sporturi precum gimnastică, volei, handbal, kaiac-canoe, fotbal, rugby, înot și arte marțiale pot fi combinate cu programe educaționale pentru a crea un sector medical competitiv la nivel regional, cu beneficii semnificative pe plan social și economic.
Stațiunile balneare din regiune ar trebui promovate mai intens ca destinații turistice medicale transfrontaliere, în cooperare cu Serbia și Ungaria. Un cluster turistic regional ar putea dezvolta produse personalizate pentru diferite piețe și ar putea oferi suport centrelor balneare și de tratament medicale. Accentul pus pe mediul rural se încadrează perfect în planul de promovare a ecoturismului, deoarece o populație rurală sănătoasă și o calitate a vieții ridicate sunt esențiale pentru dezvoltarea acestui tip de turism.
Regiunea Vest aspiră să devină prima regiune din România cu destinații de ecoturism integrate, având în vedere potențialul său natural. Ecoturismul oferă oportunități de dezvoltare durabilă, protejarea patrimoniului natural și cultural și păstrarea beneficiilor economice la nivel local.
În concluzie, Regiunea Vest din România are un plan ambițios de a se poziționa ca lider în domeniul tratamentului anti-îmbătrânire, ecoturismului și industriei MICE. Această transformare strategică are potențialul de a aduce beneficii semnificative atât din punct de vedere social, cât și economic, și de a consolida poziția regiunii pe harta turismului european.
Monika BACIU