„România Educatã” a fost titlul unui proiect la care rectorul Universitãtii din Petrosani a participat la Bucuresti.
La întâlnire a fost prezent atât presedintele Klaus Iohannis, cât si premierul Ludovic Orban, iar cu acest prilej s-a desprins clar ideea cã accentul trebuie pus pe învãtãmântul preuniversitar, iar în cazul studentilor pe meserii ce au viitor.
„S-a discutat despre rolul scolilor profesionale în pregãtirea viitoarelor domenii de vârf, ori a celor care se preconizeazã a se dezvolta în viitor. De asemenea, s-a vorbit despre relatia dintre liceu-scoalã- intreprinderi, pentru cã noi, cei din învãtãmântul superior, am dat drumul la aceste relatii, dar si acolo, relatia trebuie sã se dezvolte si asta chiar prin învãtãmântul dual si, probabil, se are în vedere si dezvoltarea unor meserii ale viitorului”, a spus, dupã întâlnirea ce a avut loc la Cotroceni, profesorul univ dr habil Sorin Radu, rectorul Universitãtii din Petrosani.
Scoala, însã, trebuie sã se reorienteze si, în primul rând, trebuie sã se gãseascã o nouã modalitate de a atrage elevii spre scoalã si meserii cerute pe piata muncii.
„Trebuie sã se îmbunãtãteascã managementul acestui învãtãmânt preuniversitar, tehnicile si tehnologiile de educatie si sã se creeze premisele si bazele financiare ale unui asemenea învãtãmânt si sã se punã accent pe pregãtirea modernã a celor ce predau în acest învãtãmânt. Iar vis-a-vis de învãtãmântul universitar s-a specificat cã se continuã acreditarea scolilor doctorale si a domeniilor de doctorat si, bineînteles ierarhizarea unitãtilor de învãtãmânt, în cadrul unui proiect mare, care vizeazã ierarhizeazã domeniile de studiu din universitãtile românesti”, a mai adãugat rectorul Sorin Radu.
„România Educatã” este proiectul national initiat de Presedintele României menit sã sustinã reasezarea societãtii pe valori, dezvoltarea unei culturi a succesului bazate pe performantã, muncã, talent, onestitate si integritate. Proiectul reprezintã cea mai amplã si de duratã consultare publicã desfãsuratã pânã acum în domeniul politicilor publice din educatie. Acest demers exprimã dorinta Presedintelui României ca fiecare român sã aibã ocazia de a contribui la proiect. Consultarea a pornit de la asteptãrile întregii societãti, nu doar ale expertilor, si astfel au fost invitati si cei care reprezintã învãtãmântul universitar din România.
Diana Mitrache