E ureca-Pro este consorțiul sub umbrela căruia peste 100 de rectori și studenți ai mai
multor universități din Europa fac schimb de experiențe. Este viitorul pe care se bezează toți
profesorii universitari din această parte de lume, iar lucrările se desfășoară acum, la Petroșani, gazde
fiind cei din școala universitară de la noi.

Lucrările consorțiului au fost deschise în Aula Universității de la Petroșani, acolo unde au ajuns și invitații, marți dimineață. A fost un bun prilej pentru toată lumea să fie prezentă, la o astfel de manifestare chiar de Ziua Europei.
„Dragi parteneri și colegi. În acest an, Universitatea din Petroșani celebrează 75 de ani de activitate. Fondată pe bazele Institutului de Mine din Petroșani, în 1948, care a specializat oameni în exploatarea depozitelor de cărbuni și minerale, fiind aproape de minele de cărbune, are o tradiție în acest domeniu în România. Și nu este o întâmplare că azi, când dăm startul la lucrările Eureca-Pro, toți sărbătorimZiua Europei, în 9 mai. Învățământul superior de la Petroșani a căutat mereu să fie
conectat la prioritățile europene. Azi tehnologia s-a schimbat și a evoluat spre roboți și diminuarea poluării, iar noi ne-am adaptat. (..) Consumul responsabil și producția responsabilă sunt factori majori care influențează societatea globală și este mare provocare a noastră”, a spus, în deschidera lucrărilor de la Petroșani, dr ing Sorin Radu, rectorul Universității din Petroșani.
Alături de Rectorul Universității din Petroșani, au vorbit și invitații de peste hotare, parteneri în acest consorțiu european și toți au agreat ideea că
cercetarea trebuie să fie înglobată la nivel
european,. Iar acest consorțiu a avut tocmai acest rol.„Sunt bucuros să văd aici multe fețe cunoscute, dar și noi, ceea ceea este un semn bun că familia aceasta a noastră crește mai mult și aduce oameni care vor să ni se alăture. (…) Mulțumesc organizatorilor de la Petroșani pentru buna organizare, iar noi vom fi aici azi, mâine și poimâine. Sunt a doua oară în România și încep să am sentimente pentru această țară, pentru că am văzut și drumul de la Sibiu, până aici. (…) Am avut în 2 ani și jumătate activități intense, parteneriate și cred că Euroeca-Pro este un parteneriat puternic între universități din mai multe țări, țări variate din Europa. (…) Suntem aici oameni cu vizuiuni diferite despre aceleași probleme pe care toți le avem. Universitățile se dedică posibilităților de cercertare și cred că toți suntem de părere că este important pentru Europa că noi vorbim acum despre viitorul noii generații, despre
consumul responsabil”, a mai spus și Peter Moser, vice-rector Montanuniversitat Leoben.
Printre vorbitori s-a numărat și Sussane Feiel, cea pe care membrii consorțiului au numnit-o „mama Eureca-Pro 1”.
„Am tot auzit de producție responsabilă, despre consum responsa­bil sustenabilitate și cred că trebuie să vorbim și de responsabilitate socială, pentru că responsabilitatea socială face parte din asta. Suntem europeni și facem parte, cu acest proiect din Europa, dar cred că ceea ce facem aici este important pentru fiecare din noi și ce părerea are fiecare trebuie să conteze. (…) Suntem conectați și nu separați și căutăm să vedem ce ne separă, dar și ce avem în comun, că avem multe în comun. Sunt fericită să văd și multe fețe cunoscute, dar și necunoscute, ceea ce însemană că acest proiect a reușit”, a spus Sussane Feiel, head of public and internațional relations Montanuniversitat Loeben.
Eureca-Pro este titlul proiectului, care este în curs de desfășurare și există șanse ca, pe viitor, colabororările să fie chiar până în 2040, sau chiar 2050. Alături ne sunt Universitatea Leoben din Austria, care este cea care a coordonat acest proiect. Mai sunt Universitatea Leon din Spania, Academia Tehnică din Freiberg, Universitatea Politehnică din Creta, Univ. Mittweida din Germania și Universitatea Silezia din Polonia, iar mai nou, au fost acceptate și alte școli din Franța și Belgia.
Eureca Pro este consorțiul care a făcut schimburi permanente de doctoranzi, de studenți și cadre didactice, totul cu scopul clar de a aduce cercetarea în domeniul studiilor superioare, la nivelul european.
Diana Mitrache