Administratia Parcului National Retezat reactioneazã dupã ce jurnalistii de la Netflix au fost agresati în pãdurile din România, printre care si în Parcul National Retezat.
Tãierile ilegale de lemn din România au ajuns subiectul unui  documentar care va apãrea la finalul acestei luni pe Netflix. Documentarul are mai multe episoade, se numeste „Broken”, a fost realizat de jurnalisti americani de la Netflix si va fi lansat la 27 noiembrie. Cei de la Parcul National Retezat vin cu precizãri în acest caz.
“În primul rând, dorim sã  subliniem cã R.N.P. ROMSILVA Administratia Parcului National Retezat R.A. este deschisã la colaborare cu cetãteni, ONGuri, media  pentru a combate activitãti ilicite din perimetrul Parcului National Retezat – tãieri ilegale, braconaj, depozitarea necorespunzãtoare a deseurilor,  turism neregulamnetar etc. – si sanctionarea fãptasilor conform legii. Din informatiile din mediul online referitoare la filmãrile efectuate de cãtre echipa de jurnalisti Netflix  pentru serialul de tip documentar „Broken”, în care unul din episoade vizeazã tãierile ilegale de arbori din România, este mentionat si  Parcul National Retezat ca locatie de filmare. R.N.P. ROMSILVA Administratia Parcului National Retezat R.A. nu a fost informatã înainte, în timpul sau dupã realizarea filmãrilor, astfel vom astepta  împreunã cu dumneavoastrã lansarea documentarului din 27 noiembrie pentru a vedea în ce mãsurã  se fac referiri la teritoriul din Parcul National Retezat”, aratã cei de la Administratia PNR.
Oficialii Parcului National Retezat sustin cã în Parcul National Retezat nu se fac nici un fel de defrisãri.
“Singura situatie în care s-a efectuat o defrisare prin tãierea a 167 arbori de molid este în zona de dezvoltare durabilã (cu infrastructurã turisticã) Statiunea de Schi Râusor, pentru reabilitarea sistemului de captare a apei ce deserveste câteva sate din comunã Râu de Mori.  3. Existã anumite suprafete unde temporar pãdurea este în curs de regenerare: pe cale naturalã (din puieti proveniti direct din semintele arborilor maturi exploatati), artificialã (prin plantare de puieti proveniti din pepiniere) sau mixtã (o combinatie a celor 2 procedee anterior descrise). Asemenea suprafete se gãsesc NUMAI în zona de conservare durabilã (tampon), adicã acolo unde este permisã prin lege aplicarea de tratamente silvice, inclusiv tãieri de arbori; aceste zone sunt delimitate clar prin harta cu zonarea internã a Parcului National Retezat (…)”, mai aratã cei de la Parcul National Retezat. Fiecãrui ranger îi sunt arondate aprox. 3500 ha din parc. „Broken” este un serial pe care Netflix îl va difuza în 190 de tãri.
Cosmin BACIU