Rațe sălbatice, în centrul Petroșaniului, pe vreme caldă

Încălzirea vremii a adus, de câțiva ani, în centrul Petroșaniului, rațe sălbatice. Păsările pot fi văzute chiar în pârâul ce traversează orașul, iar apa care a crescut în urma ploilor din aceste zile, pare a fi habitatul perfect pentru ele. Sunt specii care s-au aclimatizat la noi și, în ciuda faptului că sunt păsări călătoare, au ales să rămână.
Pe lângă ciori și porumbei, de câțiva ani, în centrul municipiului Petroșani, dar și în zbor, deasupra orașului, pot fi văzute rațe sălbatice. Și, dacă în Delta Dunării sunt egrete roz, la noi, sunt păsări clătoare, rățuște ce nu au mai plecat, ci s-au acomodat în apropierea pârâului Maleia, unde au rămas și în această iarnă, mult mai caldă decât cele precedente.
Rațele vin din regiunile nordice ale continetului european și, la fiecare început de iarnă, zburătoarele pleacau din Peninsula Scandinavă cu destinația Delta Dunării, sudul Europei sau Nordul Africii.
În ultimii ani, însă, rațele sălbatice şi-au scurtat traseele. Aşa se face că unele au ajuns să îşi petreacă iarna în zona Văii Jiului, iar noi le-am găsit și pe Taia, la Cimpa sau pe Jieț. Trecatorii sau cei care care locuiesc în apropierea apelor ce coboară de la munte le urmăresc în fiecare zi cum se joacă în apa pâraielor, chiar dacă printre altele, mai zăresc și pet-uri, ori mizerii de tot felul.
Rățuștele, însă, vin aici an de an și uneori pot fi privite și în zbor, peste oraș.
Diana Mitrache