În zonele montane pot fi înființate puncte gastronomice locale. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale anunță că pentru a veni în sprijinul gospodăriilor din zona Rurală, Agenția Națională a Zonei Montane va organiza cursuri de formare profesională pentru persoanele care doresc să înființeze un punct gastronomic local. Punctele gastronomice locale sunt unități reprezentate de bucătăriile particulare din incinta locuințelor din mediul rural, unde se prepară și se servesc produse culinare, după rețelele specifice zonei, direct către consumatorul final, pentru un număr de cel mult 12 persoane. ”Produsele culinare trebuie preparate din materii prime provenite cu preponderență din producția primară de la nivelul exploatației proprii, precum și de la producătorii locali sau din unități autorizate/înregistrate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor (…)”, arată Direcția Agricolă Județeană Hunedoara. Cursurile sunt gratuite și se organizează la cererea unui număr minimum de cursanți. Acestea se derulează pe parcursul a patru zile, iar la final se acordă un atestat de participare.

Monika BACIU