M inisterul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse propune ca bunicii sau rudele care se ocupă de creșterea copiilor cu părinți plecați la muncă în străinătate să primească lunar o sumă de bani în valoare de 480 de lei. Conform datelor oficiale în acest moment aproape 70 de mii de copii au părinții plecați la muncă peste hotare.

”Sprijinim financiar bunicii sau rudele care se ocupă de creșterea copiilor cu părinți plecați la muncă în străinătate cu 480 lei lunar! Propunerea se află în pachetul legislativ pentru creșterea natalității, care se află pe circuitul de avizare. 69.000 de copii au părinții plecați la muncă în străinătate și se află în grija rudele până la gradul IV. Dintre ei, 11.500 de copii români au ambii părinți plecați în căutarea unui trai mai bun în afara țării, iar aproape 7.800 de copii au părintele unic susținător al
familiei peste hotare. Cei mai mulți au rămas în grija bunicilor sau a altor rude dar există și cazuri în care sunt îngrijiți de vecini sau apropiați. De anul trecut, părinții care merg la muncă în străinătate au obligația să anunțe la primărie în grija cui lasă copiii, înainte cu 40 de zile de plecare. Am propus modificarea Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, iar indemnizația lunară de sprijin va fi de 0,8 ISR (Indicatorul Social de Referință). Tot atât primesc persoanele sau familiile care au în plasament unul sau mai mulți copii, pentru fiecare copil, suplimentar alocației lunare de plasament. Pachetul legislativ pentru creșterea natalității și susținerea familiei este într-un stadiu avansat și urmează să ajungă pe masa Guvernului zilele următoare”, informează Gabriela Firea ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.
Ajutorul propus de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse și Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție se adresează persoanelor care-și asumă întreținerea copilului pe perioada absenței părinților, printr-o hotărâre judecătorească.
Monika BACIU