Mii de oameni asteapta demararea proiectului de exploatare a minereului aurifer de la Certej. Cei mai multi sunt fosti mineri pentru care acest proiect le-ar aduce inapoi locurile de munca.
In cateva luni ar putea incepe constructia viitoarei exploatari aurifere de la Certej, acolo unde se preconizeaza sa se implementeze unul dintre cele mai importante proiecte de acest fel din Romania. Proiectul minier propus la Certej de catre compania canadiana Eldorado Gold Corporation prin intermediul societatii Deva Gold a primit acordul de mediu din partea Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului Timisoara, iar in cateva luni – iar asta depinde de cat de repede se misca autoritatile romane – ar putea fi eliberata autorizatia de constructie. Nicolae Stanca, directorul Deva Gold, spune ca, daca cineva isi imagineaza ca lucrurile au mers repede, se inseala. „Suntem in procedura din anul 2009, iar in toata aceasta perioada au fost comisii peste comisii si au avut loc o serie de dezbateri publice cu populatia din zona si intalniri cu responsabilii din Ungaria”, a declarat Nicolae Stanca. Iar dupa eliberarea autorizatiei de constructie, proiectul va putea demara. „Acolo se va construi totul de la zero. Este ca o casa fara fundatie. Exploatarea propriu zisa ar putea incepe dupa vreo 2 ani si jumatate”, a mai spus directorul Deva Gold. Oricum, vestile sunt bune pentru localnici, pentru ca in faza de constructie vor fi angajate 800 de persoane. De asemenea, alti 550 de oameni vor fi angajati in faza de exploatare, pentru o perioada de 20 de ani. Exploatarea aurifera de la Certej se va intinde pe o suprafata de 456 de hectare, iar proiectul care a primit acordul de mediu presupune procesarea a 45 de milioane de tone de minereu cu o concentratie de 1,8 g de aur pe tona de minereu, precum si utilizarea unei cantitati de cianura de sodiu de 1653 tone pe an, timp de 16 ani, adica pe perioada de operare a minei. Ca si in cazul proiectului Rosia Montana, reziduurile rezultate dupa prelucrare, inclusiv cele cu cianura si metale grele, vor fi depozitate intr-un iaz de decantare in aer liber cu o suprafata totala de 63 de hectare. Nicolae Stanca subliniaza, insa, ca procedeul este diferit fata de cel propus la Rosia Montana.
Se verifica acordul de mediu
Conform informatiilor oficiale, principalul investitor, Eldorado Gold Corporation, este o companie miniera canadiana, listata la bursa din Vancouver, care opereaza si in Grecia, Turcia, China si Brazilia. Compania miniera a preluat, in decembrie 2011, European Goldfields, care detinea 80% din societatea Deva Gold SA, celelalte 20% din actiuni fiind detinute de compania Minvest Deva.
Ministrul Mediului si Padurilor, Rovana Plumb, a dispus prin ordin verificarea, in regim urgenta, a acordului de mediu pentru proiectul de la Certej, judetul Hunedoara, de catre Garda Nationala de Mediu si Agentia Nationala pentru Protectia Mediului. Acordul de mediu a fost emis de catre Agentia Regionala de Protectie a Mediului Timisoara, iar doua asociatii de protectie a mediului au protestat impotriva acestui act.
Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a precizat ca se va urmari verificarea procedurilor urmate in legatura cu acest acord de mediu pentru a se vedea in ce masura s-au respectat toate prevederile legale. De asemenea, oficialul a solicitat conducerii Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului demiterea directorului executiv al Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului Timisoara pentru ca nu a informat autoritatea de mediu in legatura cu emiterea acordului de mediu pentru acest proiect, avand in vedere ca este vorba de un obiectiv de interes national si international. Rovana Plumb a precizat ca, daca se va constata ca acordul nu a fost emis in conformitate cu legea, acesta se va anula.
Carmen Coman